Plecând de la anunțul făcut de șefa Guvernului de la Chișinău privind demiterea procurorului general al Republicii Moldova, Alina Mungiu Pippidi atrage atenția asupra riscului acestor schimbări făcute după intervenții politice, oferind exemplu situații similare din România.
„Am fost de față de două ori în România în ultimii 25 de ani la asemenea schimbări cu scopul de a da afară procurori generali, o schimbare chiar constituțională o dată, și acum, cu beneficiul experienței, cred că intervențiile politice pentru a demite procurori generali nu obțin mare lucru, doar întrețin tradiția eliminării politice a procurorilor generali, care va servi la tot felul de cauze și guverne”, scrie Alina Mungiu Pippidi.
În opinia profesorului de științe politice, „Maia Sandu (și dna prim-ministru) au un singur lucru important de înțeles”, respectiv că „Moldova nu va fi curățată de corupție de niciun procuror”.
„Problema nu poate fi parte din soluție, iar aparatul judiciar în Moldova e o problemă. E probabil cel mai corupt din lume, deși concurența în spațiul post-sovietic e mare. Reforma sa e necesară, dar nu cu scopul de a rezolva corupția: nu doar că va dura prea mult și rezultatele sunt incerte (și asta după ce deja vom ști ce e de făcut, ceea ce sper că e cazul, dar mă îndoiesc), dar și pentru că problema e sistematică”, scrie Alina Mungiu Pippidi.
Aceasta spune că „perechea președintele Maia Sandu și premierul Natalia Gavrilița” este una cu care trebuie să ne mândrim, însă trebuie să se inspire din modelul altor state privind justiția, și nu din România.
„Am auzit că Maia are o mare admirație pentru modelul românesc. E un model în care după ce au fost băgați n politicieni la închisoare (mai ales unii) primul ministru tot fondul de rezervă îl folosește ca să își managerieze popularitatea în partid. Când există țări ca Estonia sau Georgia, să te iei după România e o idee proastă. Chiar dacă deții serviciile secrete”, a mai explicat politologul.
Editorialul complet, pe România Curată