De ani, Libertatea scrie constant despre viața oamenilor din diaspora. Dintre sute de articole, vă reamintim câteva:

1. Chiar înainte ca Rusia să pornească războiului, o echipă a ziarului, formată din jurnaliștii Adina Florea, Cătălin Hopulele și Vlad Chirea, a vizitat românii din Ucraina și a relatat, pe larg, despre problemele lor reale.

Redacția a expus inclusiv felul incorect în care cultura, tradițiile și educația în limba maternă a celor peste 400.000 de români sunt ignorate de regimul de la Kiev. 

Am fost la cei mai amenințați dintre români. Cum întâmpină 2022 românii din Ucraina, între egoul lui Putin și legile nedrepte de la Kiev?

2. Recent, la comemorarea a șase ani de la tragedia de la Colectiv, reporterele Andrada Lăutaru și Alexandra Nistoroiu au fost la „Diaspora Colectiv” din Marea Britanie.

Publicul din țară a rezonat cu tulburare la povestea lui Alexandru Olteanu, tânărul care a stat în comă, apoi a ajuns luni întregi într-un spital din Newcastle și și-a început o viață nouă în Anglia. O viață relatată autentic, cu toate dificultățile ei, așa cum e destinul tuturor românilor care trăiesc, muncesc sau studiază în străinătate.

Doctor britanic: „În 15 ani, am avut doar trei pacienți infectați cu bacteria CPE, doi din România și încă unul din Afganistan, din război”

3. De aproape patru ani, neîntrerupt, Libertatea finanțează importanta încercare jurnalistică a Elenei Stancu și a lui Cosmin Bumbuț, cei doi jurnaliști independenți de la Teleleu.eu.

Reporterii publică în Libertatea zeci de reportaje documentate cu minuție despre viața românilor de peste granițe.

Locuind într-o rulotă, ei s-au deplasat din Spania în Marea Britanie și din Portugalia în Germania, Danemarca sau Italia. Ziariștii stau luni întregi în mijlocul comunităților și oferă reportaje precum acestea:

Un tânăr din România crescut în UK, ajuns student la Oxford: „Dacă nu veneam în Anglia, probabil nu mă duceam la universitate”

Povestea unui medic român în Italia: „Dacă m-aș muta înapoi în țară, aș avea satisfacția că lucrez pentru ai mei”

Secvențe pe care nu le-ați văzut niciodată. Cum arată viața muncitorilor români care culeg recoltele de pe câmpurile din Anglia

4. Libertatea a investigat mai multe cazuri ale relelor tratamente, nedreptăți sau drame pe care compatrioții noștri din străinătate le suportă uneori. Trimitem jurnaliști în toate țările unde ni se semnalează astfel de întâmplări. 

Un ciclu de reportaje din Suedia, realizat de jurnalistele Delia Marinescu și Eli Driu, a reconstituit povestea anonimului bărbat român, lipsit de posibilități, care a fost bătut până la moarte, într-un exercițiu de cruzime gratuită și distracție, de o bandă de adolescenți locali din Huskvarna, Suedia.

În căutarea lui Gică. Crima. Povestea nopții care a șocat Suedia. Cum a fost ucis un cerșetor român în Huskvarna

5. Problemele românilor care muncesc în străinătate sunt complexe și ele merită cunoscute pe deplin. Drepturile lor e nevoie să fie amintite și apărate.

Ziarista Diana Meseșan, de la Libertatea, s-a specializat în cazuri dificile ale compatrioților noștri din diaspora, în care aceștia au nevoie de ajutor.

Reportera confruntă autoritățile, străine sau române, dar și firmele care au partea lor de responsabilitate.

Conștientizarea că avem nevoie de o informație corectă, profesionistă

Aceste exemple, realizate de numeroși reporteri ai Libertății, sunt doar câteva din sutele de articole despre românii din diaspora.

Recent, Libertatea a lansat un program de sprijin și donații din partea cititorilor. Nu e un apel disperat, suntem o redacție care își continuă activitatea zi de zi, care înfruntă autoritățile și își continuă munca în slujba oamenilor obișnuiți. Mai degrabă, rugămintea de a dona e o propunere de conștientizare. 

Într-o epocă în care migranții devin „țapul ispășitor” al mișcărilor populiste, cei peste 4,5 milioane de români plecați din țară doar în ultimele decenii, au nevoie ca jurnaliștii să le reflecte realizările și încercările. Să înțelegem, în țară și în străinătate, lucrurile prin care trec. Asta am făcut și vom face în continare.

Un site fără publicitate

Donația minimă lunară este de 10 lei. Fiecare ajutor contează, nu neapărat la nivelul sumei, ci la nivelul responsabilității. 

Dacă donați, veți putea citi un site fără nicio reclamă, însă probabil că adevăratul beneficiu este acela că oferiți acces pentru milioane de oameni la investigații și informații independente. În luna octombrie 2022, Libertatea a fost cu 9,64 de milioane de unici, primul site ca audiență din România.

Ajutorul dumneavoastră, al românilor din străinătate, este o investiție vitală în ideea de presă independentă și care aduce schimbarea lucrurilor în bine. Nu vom renunța niciodată. 

Puteți sprijini aici redacția:

Puteți dona aici: www.libertatea.ro/sustine

Apreciem și vă mulțumim!

 
 

Urmărește-ne pe Google News