UPDATE ora 12.30. „Desfăşurăm o anchetă internă pentru a verifica modul de transmitere a mesajului. Scopul mesajului a fost de a informa cetăţenii judeţului Braşov cu privire la prezenţa ursului pe strada Stejărişului, pentru a evita deplasările în zona unde a fost văzut animalul sălbatic. Dintr-o eroare, persoana din cadrul dispeceratului care a transmis mesajul a adăugat cuvintele „ursul baaa„. Ne cerem scuze pentru eroare, dar avem convingerea că populaţia a înţeles conţinutul şi scopul preventiv al mesajului”, a transmis, marţi, Cipran Sfreja, purtător de cuvânt ISU Braşov.
„Ursul baaa! Atenție, a fost semnalată prezența unui urs pe strada Stejarisului. Animalul este considerat periculos. Nu încercați să vă apropiați de el sau să îl hrăniți. Evitați deplasarea în zonă dacă nu este absolut necesară. ISU Brașov”, este mesajul transmis prin Ro-Alert, luni, 20 septembrie, la ora 20:17.
„Sistemul RO-ALERT este folosit în situații majore, în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile“, a scris Claudiu Loghin pe Facebook, adăugând că la Brașov „sunt zilnic multiple situații în care urșii se plimbă pe străzi, printre blocuri și case.
„La Brașov, sistemul RoAlert începe să aibă o problemă de credibilitate, în acest context: mulți oameni caută să îl dezactiveze din meniul telefonului. Adică sistemul care trebuie să ne anunțe de fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist a ajuns ca în povestea cu ursul păcălit de vulpe: sunetul acela strident se aude în câteva sute de case, aproape noapte de noapte, iar scopul lui preventiv e înlocuit de plictiseală, furie, ochi dați peste cap”, a mai scris jurnalistul.
Well, în tot acest context, ce face gestionarul de serviciu al sistemului? Glumițe. Stilistică. Retorică de mahala. „Ursu baaa“. Scris exact așa.
Jurnalistul brașoveani Claudiu Loghin:
Potrivit jurnalistului, care a făcut public cazul, ISU Brașov a anunțat o cercetare disciplinară.
Mai mulți brașoveni au semnalat că au primit mesajul transmis de autorități.
Libertatea a solicitat și de la ISU Brașov un punct de vedere cu privire la acest caz, dar până la momentul publicării acestei știri, acesta nu a venit.
Județele Brașov și Covasna sunt printre cele mai afectate de prezența urșilor. Au existat numeroase pagube materiale, dar și victime omenești.
Zilele trecute, un doctor din Brașov a relatat pe Facebook cum a fost atacat de un urs în propria curte.
Senatul a adoptat, pe 6 septembrie, proiectul de lege prin care este aprobată ordonanţa ce stabileşte sistemul de monitorizare a intervenţiilor asupra urşilor, realizate gradual, prin alungare, tranchilizare, relocare ori extragere prin eutanasiere sau împuşcare. Ordonanţa urmează acum să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care e for decizional.