UPDATE ora 9.18: MApN anunță că IGSU a emis la câteva zeci de minute de la miezul nopții mesaje RO-Alert pentru județele Galați și Tulcea, iar starea de prealertă aeriană a încetat în jurul orei 2.50.
De asemenea, armata a ridicat aeronave F-16, în jurul orei 1.15, pentru a verifica spaţiul aerian.
Ulterior, la ora 5.30, s-a dat din nou mesaj Ro-Alert pentru județul Galați, după ce rușii au reluat atacurilor asupra portului ucrainean Reni.
„Ca urmare a reluării atacurilor în zona portului ucrainean Reni, a fost transmisă către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență o nouă notificare pentru județul Galați, fiind transmis un mesaj RO-Alert”, a precizat MApN, care a menționat că starea de prealertă aeriană pentru județul Galați a încetat la ora 6.20.
În urma atacurilor ruse, nu au fost înregistrate pătrunderi în spațiul aerian al României și nici nu au fost raportate resturi de drone căzute. Cu toate astea, militarii au mers începând de ora 8.00 pe teren, în zona localității Ceatalchioi, din Tulcea, pentru verificări suplimentare.
„Deși în niciunul dintre cele două valuri de atac asupra porturilor ucrainene, sistemul de supraveghere radar al Armatei României nu a indicat pătrunderi neautorizate în spațiul aerian național și nu au fost raportate, prin mijloacele de supraveghere și observare, posibile căderi accidentale de resturi de drone folosite în aceste atacuri pe teritoriul național, începând cu ora 8, echipe ale MApN execută verificări suplimentare în teren, în zona Ceatalchioi, jud. Tulcea”, menționează Armata României.
UPDATE ora 8.55: Daniel Năstase, purtătorul de cuvânt al ISU Tulcea, a declarat la Digi24 că mesaj Ro-Alert au primit și locuitorii din județul Galați.
„Mesajele au vizat locuitorii din fâșia de nord a județului Tulcea și din zona județului Galați. După ce a fost trimis primul mesaj RO-Alert, s-a primit un apel la 112 din zona Isaccea prin care se cereau informații despre ce ar putea să se întâmple. La scurt timp după ce s-a dat primul mesaj au fost mai multe bombardamente în Ismail, în apropiere și de municipiul Tulcea, atunci au fost trei-patru apeluri până în jurul orei 3”, a spus Daniel Năstase.
Potrivit purtătorului de cuvânt ISU, oamenii care au sunat la 112 nu semnalau că au văzut ceva, ci erau doar îngrijorați, cerând sfaturi ca să știe ce ar putea să facă.
***
Știrea inițială: Atacul asupra regiunii ucrainene Odesa și Ismail a avut loc aproape de miezul nopții.
Exploziile au fost surprinse într-o filmare, publicată de canalul Odesa Info, iar imaginile au fost preluate de presa locală.
Potrivit site-ul local InfoTulcea, după aproximativ o oră de la atacurile ruse, respectiv la ora 0.44, sistemul de alertă al DSU a emis prin transmisii celulare o avertizare pentru tulceni.
Populaţia a fost avertizată, în română şi engleză, în legătură cu posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Oamenii au fost sfătuiţi să se adăpostească în beciuri sau adăposturi de protecţie civilă sau, în lipsa unui adăpost, să rămână în case, departe de geamuri şi de pereţii exteriori.
Potrivit armatei ucrainene, forțele ruse au atacat cu 31 de drone lansate de la Balaklava și Capul Chauda din Crimeea și din regiunea Kursk, Rusia. Principalele zone de atac au fost regiunile Odesa și Harkov. 23 dintre drone au fost distruse de apărarea ucraineană, au transmis forțele aeriene ucrainene pe Telegram, citate de Pravda.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
2402 • 10.02.2024, 13:47
Ce viață mai au oamenii ăia cu două mesaje Ro alert pe noapte? Citeşte întreaga ştire: Mesaje Ro-Alert în Tulcea și Galați, după un atac al rușilor aproape de granița cu România. „Nu au fost raportate resturi de drone căzute”, anunță MApN