UPDATE ora 21.45. Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că nu a fost niciun pericol în judeţul Constanţa, iar avioanele de luptă au fost ridicate de la sol pentru siguranță.

„Am avut o discuţie la Ministerul Apărării, de vreo 4 sau 5 ori am avut discuţia cu cine este la comandă, am vorbit şi cu domnul Raed Arafat. Nu a fost niciun pericol. Dar acestea sunt procedurile şi situaţiile de urgenţă au trebuit să facă acel anunţ în zona municipiului Constanţa”, a declarat Marcel Ciolacu, la România TV.

„Nu a fost niciun pericol până acum, s-au ridicat anumite avioane din Poliţia aeriană internaţională şi totul a fost sub control. Dacă o dronă se îndreaptă spre un obiectiv civil sau militar, va fi doborâtă”, a continuat Marcel Ciolacu.

Întrebat cum se poate cunoaște dinainte traiectoria unei drone, Marcel Ciolacu a explicat că acest lucru este cunoscut şi e timp pentru anumite intervenţii.

„S-a ştiut şi în seara aceasta din momentul în care a intrat pe terotoriul apelor române sau s-a presupus acest lucru, a fost timp de alarmă şi  ridicarea avioanelor şi F16 şi F18. Deci lucrurile sunt sub un control. Acele drone care cad aproape de  malul Dunării sunt lovite de antiaeriana ucraineană”, a precizat Marcel Ciolacu.

UPDATE ora 21.05. Ministerul Apărării Naționale a anunțat că au fost ridicate de la sol patru aeronave de luptă, după ce sistemul radar a detectat, joi, în jurul orei 17.00, o țintă de mici dimensiuni în largul Mării Negre, la aproximativ 150 kilometri est de localitatea Mihail Kogălniceanu, județul Constanța. 

„Ca urmare a evoluției țintei aeriene pe un traseu îndreptat către frontiera de stat a României, pentru monitorizarea situației au fost decolate succesiv două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, respectiv două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea”, a transmis Ministerul Apărării Națională.

Semnalul radar a indicat traversarea frontierei terestre a României în jurul orei 19.00, în zona localității Eforie Nord, evoluând ulterior în direcția Topraisar.

Potrivit MApN, ținta a pătruns pe o distanță de 14 kilometri în adâncimea teritoriului național, însă aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu aceasta.

Sistemul de supraveghere a pierdut semnalul radar la est de localitatea Amzacea, în jurul orei 19.20, iar aeronavele de luptă au revenit pe bazele de dislocare.

Potrivit primelor informații, nu au fost raportată existența unei zone de impact pe teritoriul național. Forțele Ministerului Apărării Naționale vor executa, în cursul dimineții, cercetări în zonă.  

UPDATE ora 19.45. În urma alertei, cel puțin două avioane de luptă ale Forțelor Aeriene Române au fost ridicate de la sol de la Baza 86 Aeriană de la Borcea pentru monitorizarea situației, relatează TVR Info și Replica Online.

„Au trecut acum 4 avioane, par a fi de armată, în zona Brătianu” sau „Şi la Şcoala 8 – Salvare s-au auzit. Dumnezeu cu mila, ce să mai zicem…“, au fost două dintre mesajele postate de constănțeni pe rețelele de socializare.

Știrea inițială: „Există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian. Păstrați-vă calmul!”, se arată în mesajul Ro-Alert.

Autoritățile sfătuiesc persoanele din județul Constanța să se adăpostească în beciuri sau în adăposturile de protecție civilă.

În lipsa unui adăpost, oamenii au fost sfătuiți să rămână în casă, dar să stea cât mai departe de geamuri.

Durata alarmei a fost estimată la 90 de minute. Cel mai probabil este vorba de resturi de drone.

Ultima dată când locuitorii din Tulcea şi Constanţa au fost avertizaţi în privința pericolului căderii unor obiecte din spațiul aerian a fost la începutul lunii septembrie.

Atunci, populația a fost avertizată în privința pericolului căderii unor obiecte din spațiul aerian, ca urmare a unor noi atacuri declanșate de Federația Rusă asupra Ucrainei.

Urmărește-ne pe Google News