UPDATE 10:40 – MApN anunță că patru aeronave militare au fost ridicate, după ce Rusia a atacat cu drone Ucraina, în apropiere de graniţa cu România.

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că patru aeronave militare au fost ridicate în noaptea de marţi spre miercuri, după ce Federaţia Rusă a atacat cu drone obiective din Ucraina, aflate în apropierea graniţei cu România, însă nicio astfel de dronă nu a pătruns în spaţiul aerian naţional.

Miercuri dimineaţa, forţele ruse au executat o nouă serie de atacuri cu drone asupra unor obiective civile şi de infrastructură din Ucraina, în proximitatea frontierei fluviale cu România, în judeţul Tulcea.

Specialiştii din MApN au ridicat patru aeronave de la sol, mai precis două F-18 ale Forţelor Aeriene Spaniole şi două F-16 ale Forţelor Aeriene Române.

Ca urmare a detectării unor grupuri de drone care se îndreptau către spaţiul aerian al Ucrainei, în apropierea spaţiului aerian al României, Centrul Naţional Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă privind instituirea măsurilor de alertare a populaţiei din judeţele Tulcea şi Galaţi, fiind transmise, la ora 2:41, mesaje RO-Alert.

„Pentru monitorizarea situaţiei, două aeronave F-18 ale Forţelor Aeriene Spaniole din serviciul de luptă Poliţie Aeriană Extinsă au decolat, în jurul orei 00:50, din Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. De asemenea, în jurul orei 02:40, din Baza 86 Aeriană Borcea au decolat şi două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române. Aeronavele spaniole şi-au încheiat misiunea în jurul orei 03:00, iar cele ale Forţelor Aeriene Române, în jurul orei 05:00”, au anunţat reprezentanţii MApN.

În tot acest timp, sistemul de supraveghere radar al României nu a detectat pătrunderea în spaţiul aerian naţional a dronelor implicate în atacul asupra obiectivelor ucrainene, mai precizează Ministerul Apărării.

„Ministerul Apărării Naţionale reiterează mesajul ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federaţia Rusă împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate şi în gravă contradicţie cu normele de drept internaţional”, a mai transmis sursa citată.

+++

Știrea inițială

Mesajul RO-Alert a fost transmis în jurul orei 3.00 şi a fost urmat, la scurt timp, de zgomotele specifice avioanelor care survolează spaţiul aerian românesc.

„În această noapte a fost transmis un mesaj RO-Alert pentru zona de nord a judeţului Tulcea după ce structurile de apărare şi securitate naţională au interceptat un posibil atacat al Federaţiei Ruse asupra unor obiective de pe teritoriul Ucrainei. Mesajul transmite informaţii de avertizare şi de informare a populaţiei cu privire la posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian şi măsuri de adăpostire în cazul în care situaţia o impune”, informează ISU.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) precizează că aceste mesaje au rolul de informare a populaţiei din zona de graniţă a României cu Ucraina despre faptul că sunt posibile atacuri ale federaţiei ruse asupra teritoriului ucrainean şi că există posibilitatea căderii unor obiecte pe teritoriului naţional.

De asemenea, în cursul nopţii au fost înregistrate trei apeluri la numărul unic de urgenţă 112, prin care se solicitau informaţii.

„Menţionăm că orice cetăţean care se simte în pericol ori observă ceva neobişnuit, poate apela numărul unic de urgenţă 112 pentru a cere sprijin ori ajutor”, subliniază ISU.

Precedentul mesaj care semnala riscul căderii unor obiecte ca urmare a atacurilor Rusiei în apropierea frontierei dintre Ucraina și România a fost emis vineri, când patru aeronave au fost ridicate, iar o dronă ar fi intrat pentru scurt timp în spaţiul naţional.

Cu câteva zile înainte, echipe ale Ministerului Apărării au descoperit, pe 24 septembrie, mai multe fragmente de dronă rusească de tip Geran 2 în afara perimetrului locuit al comunei Plauru, judeţul Tulcea. Acestea au fost ridicate pentru expertizare, informează Ministerul Apărării Naționale (MApN).

 
 

Urmărește-ne pe Google News