„Trupele ruse au împiedicat intrarea în regiunea Herson a 14 camioane încărcate cu ajutor umanitar. Populația civilă are nevoie de hrană și apă”, se poate citi deasupra etichetei cu prețul unui borcan de cafea.

„Armata rusă a bombardat școala de artă din Mariupol. Aproximativ 400 de oameni se adăposteau acolo de focul de artilerie”, suna alt mesaj de pe raftul unui supermarket din Skt. Petersburg.

„Inflația săptămânală a ajuns la cel mai mare nivel din 1998 încoace din cauza operațiunii militare din Ucraina. Opriți războiul”, scrie în altul.

Directorii de vânzări ai supermarketurilor și-au instruit angajații să urmărească îndeaproape etichetele de preț. Cum acțiunile împotriva războiului sunt pedepsite brutal de regimul de la Kremlin, șefii de magazin nu vor să aibă bătăi de cap.

„Unii camarazi, care nu sunt deloc camarazi cu noi, lipesc niște mesaje, prostii de propagandă, în locul unde sunt afișate prețuri normale”, a transmis un director, într-un mesaj audio pe care l-a trimis angajaților. În același timp, el și-a instruit personalul „să prindă activiștii”.

Două activiste, reținute

„Campania” pare că a dat roade și Alexandra Skocilenko a fost arestată și riscă până la 10 ani de închisoare. Potrivit Paperpaper.ru, ea era deja cunoscută autorităților ruse, pentru relatările de la mitinguri și proteste, de la care ar fi postat videoclipuri pe internet.

O altă activistă „prinsă în flagrant” este Tatiana Popova. Ea a fost condamnată la o amendă de 300 de euro de către tribunalul districtual din Sankt Petersburg, după ce agățase pe jucăriile dintr-un supermarket mesaje care scria „Nu războiului”.

Potrivit unei legi din 4 martie, ratificată de Duma de Stat de la Mosvoca, rușii riscă până la 15 ani de închisoare dacă răspândesc „informații false” despre forțele armate.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News