Mesajele vin sub forma unor solicitări de informații privind facturile emise în sistemul e-Factura.
„Reiterăm avertizarea privind campaniile de mesaje false transmise în numele ANAF, prin care contribuabililor le sunt solicitate informații privind facturile emise în sistemul e-Factura pentru societățile pe care le administrează sau la care lucrează. Mesajele sunt transmise, de această dată, de la adresa de e-mail dan.stanciu@m-finante.com. Atragem atenția că această adresă de e-mail NU aparține ANAF și nu trebuie să dați curs solicitărilor!”, a transmis, miercuri, Fiscul, într-un comunicat.
Instituția precizează că sistemul e-Factura este accesibil prin Spațiul Privat Virtual și prin prin interfața pentru depuneri și interogări automate.
De asemenea, contribuabilii pot obține informații fiscale cu caracter general de la call center-ul ANAF, la numărul 031.40.39.160.
Crește numărul fraudelor online
Numărul fraudelor online a crescut în ultima perioadă. Recent, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, aparea într-un filmuleț fals recomandând o platformă de investiții inexistentă.
În alte mesaje, apar premierul Marcel Ciolacu, ministrul energiei Sebastian Burduja sau omul de afaceri Ion Țiriac.
Inclusiv site-ul Libertatea a fost clonat, în mai multe rânduri, de către infractorii cibernetici, cu scopul de a da greutate schemelor de fraudare.
Experții consultați de Libertatea au arătat că există trei tipuri mari de fraude care circulă pe internet:
- Investiția de nerefuzat
- Phishingul
- Impersonarea.
Aceștia oferă și o serie de sfaturi pentru utilizatori.