Nu am avut pulsoximetru pe secţiile 1&4 și nici aspirator pentru puncții. Am împrumutat de la S3.

Medic pe grupul de Whatsapp:

Pulsoximetrul este un aparat de mici dimensiuni, neinvaziv, care măsoară pulsul şi saturaţia de oxigen. Este un instrument ieftin şi de bază în orice secţie dintr-un spital. La fel, aspiratorul pentru puncţii este o dotare esenţială într-o secţie de pneumologie.

În plină pandemie, aceste două instrumente se plimbau între secţiile spitalului, potrivit mesajelor medicilor din grup.

Întrebată de Libertatea cum explică acest fenomen, managerul Beatrice Mahler neagă iniţial că astfel de probleme au existat: 

Beatrice Mahler: Nu pot să vă spun de ce lipsea. În mod normal, toate secţiile au pulsoximetru. De câte ori a apărut această informaţie, am verificat şi lucrurile nu stăteau aşa.

Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București | Foto: Hepta

– Spuneţi că mint colegii d.umneavoastră?
– Nu, dar spun că lucrurile nu stăteau aşa. Pentru că medicul nu verifică ce are în momentul în care intră în secţie. Oricum, toate cele 3 secţii se află la acelaşi etaj.

– Păi şi asta înseamnă că este normal să împartă un pulsoximetru sau un aspirator pentru puncţii?
– De gardă în perioada non-COVID este un singur medic, deci poate să facă doar o puncţie o dată.

– Dar discuţia are loc în perioada COVID.
– În perioada COVID sunt 2 medici de gardă pe cele 3 secţii.

Grupul de Whatsapp a fost creat în data de 16 martie 2020, “chiar după declararea stării de urgenţă, iniţial fiind destinat strict raportului de gardă”, a declarat o sursă din interior pentru Libertatea.

Pe parcursul pandemiei, acest grup a devenit un spațiu unde medicii au împărtășit de la rezultatele testelor COVID-19, până la problemele pe care le-au avut .

Libertatea a anonimizat toate elementele legat de pacienți. 

În căutarea pacientului pierdut

Într-una din zile, o doctoriţă întreabă: “Bună dimineața. Recunoaște cineva pacienta A. M. (n.r. Libertatea a folosit doar inițiala, în mesaj e numele întreg) PCR neg sau este pacientul A. M. de pe Secția 3. Mulțumesc”.

Libertatea i-a cerut managerului Beatrice Mahler un punct de vedere legat de acest schimb de mesaje în care medicii par să caute pacientul căruia îi aparţin nişte analize.  “Cred că interpretaţi greşit lucrurile”, a spus Beatrice Mahler. Întrebată care este interpretarea corectă însă, aceasta a spus că, pe moment, nu ştie, fiindcă nu-şi mai aminteşte contextul în care a fost trimis acest mesaj. 

Sursa demască acest obicei pentru că: “nu mi se pare normal, având în vedere că oricare dintre noi am putea fi în această situaţie” (n.r. să te internezi în spital şi toate datele tale să circule într-un mod necontrolat).

Un alt mesaj, semnat de doctoriţa Irina Strâmbu, care este şi purtătoarea de cuvânt a spitalului, sună aşa: “Acest U. (n.r. Libertatea a folosit doar inițiala, în mesaj e numele întreg) are vreun motiv să fie suspectat de Covid? CT (n.r. computer tomograf) e cu aspergiloame (n.r.o ciupercă ce afectează sinusurile sau plămânii), fibroză și sânge aspirat. Cred că trebuie tratat corect pentru boala lui, fără discriminare.

“Noi avem între noi un limbaj informal”

Întrebată de reporterii Libertatea de ce este necesar să le ceară colegilor să trateze un pacient fără discriminare, un principiu înscris în Codul de Deontologie Medicală, dar şi în Constituţia României, purtătorul de cuvânt de la Nasta a refuzat să comenteze.

După jumătate de oră de la refuzul de a oferi un punct de vedere, Irina Strâmbu a revenit: “Acest grup de Whatsapp a înlocuit rapoartele de gardă în care ne întâlneam fizic. Raportul de gardă e un mod de comunicare foarte vechi și în urma căruia pacienții sunt mai bine îngrijiți pentru că medicii vorbesc despre ei. Ne permitem asta pentru că toți medicii am semnat un contract de confidențialitate. Faptul că vorbim despre pierderea unor analize are menirea de a restabili ordinea.(…) Noi avem între noi un limbaj informal”, a spus doctorița. 

Se încalcă legea privind protecţia pacienţilor cu HIV

În discuţia cu reporterii Libertatea, managerul Beatrice Mahler insistă că grupul de Whatsapp a fost format pentru a înlocui rapoartele de gardă, “pentru că nu ne mai puteam întâlni fizic 130 de oameni, cum se întâmpla în mod obişnuit”, “dar toate informaţiile schimbate acolo sunt lucruri care s-ar fi spus la fel în raportul de gardă”. 

Îi citim managerului unul dintre mesaje “S.A. ajuns în stare de ebrietate, are HIV, nu are medicam HIV la el. S-a recoltat bk azi” şi îi amintim că, în România statusul HIV-pozitiv este confidenţial, potrivit legii speciale.

“Da, aici este greşeala medicului, este o greşeală care va fi cu siguranţă analizată. Vom analiza felul în care s-a comunicat pe grup şi vom lua măsuri pentru tot ceea ce este neconform”, a spus Beatrice Mahler.

La un moment dat, rolul acestui grup devine neclar pentru cadrele medicale care comunică pe el. 

Dr.1 – Vă rog, rezultatele testelor PCR pe acest grup…
Dr.2 – Rezultatele CT în sistem
Dr.3 – Azi am înțeles că rezultatele nu se mai pun pe grup. Ajung doar în zona verde. 

(…)

Dr. 4 – Bună dimineața. În legătură cu rezultatele RTPCR propun ca acestea să fie prezentate pe grupul de șefi de secție. 
Dr. 5 – Este o propunere f bună. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News