Anul acesta, Ziua Națională a României este sărbătorită de etnicii români din Cernăuți, Transcarpatia și Odesa, la zece luni de la invazia Rusiei în Ucraina.
Mesajele românilor care au vorbit cu ziarul arată incertitudinea vieții de zi cu zi, în vreme de război, dar și speranțele legate de România: „La ceas de sărbătoare, trebuie să fim cu gândul la lucrurile care ne unesc şi nu la cele care ne dezbină. Nimeni nu se salvează de unul singur”, transmite Natalia Ursu din regiunea Odesa.
„După 7 luni de România, regiunea Odesa mi s-a părut foarte schimbată”
Natalia Ursu este coordonatoarea Centrului de Informare al României pe lângă Universitatea Umanistă de Stat din Ismail, regiunea Odesa. Predă de mai mulți ani limba și literatura română la universitate. A fugit din calea războiului pe 25 februarie, iar centrul pe care-l coordonează a fost evacuat temporar din țară.
A stat o perioadă la centrele de cazare ale Universității Dunărea de Jos din Galați, unde au fost adăpostiți foarte mulți refugiați în primele zile ale războiului. Natalia Ursu a colaborat activ cu universitatea, a ajutat mulți tineri ucraineni să intre la studii.
După 7 luni de România, Natalia a decis să se întoarcă acasă, la Ismail. „Am găsit o altă realitate acolo. Românii din zonă nu observă cât de mult s-a schimbat viața lor. Greu m-am acomodat la lipsa curentului electric, la dispariția conexiunii de telefonie mobilă, a internetului, a contactului cu mass-media”, menționează Natalia Ursu.
Ea îi consideră pe românii din regiunea Odesa care au rămas într-un număr foarte mare acasă, aproape de zona ostilităților, adevărați eroi. „Sunt uimită deseori de optimismul lor, de gândirea lor pozitivă, este ceva de admirat”, povestește pentru Libertatea coordonatoarea Centrului de Informare al României la Ismail.
România – un model al solidarității
Fiind voluntar mai multe luni la diverse centre de sprijin al refugiaților ucraineni, Natalia Ursu crede că România reprezintă un model al solidarității.
„Îi priveam pe cetățenii români ajutându-i pe ucraineni și visam la o atitudine similară din partea ucrainenilor față de românii din regiunea Odesa, sper să se întâmple acest lucru după terminarea acestui război”, susține profesorul de limba și literatura română din sudul Basarabiei istorice.
Fiind în România, Natalia Ursu a ținut legătura cu comunitatea românească din regiunea Odesa. Spune că a stat tot timpul cu gândul la profesorii și elevii din zonă. E fericită că a reușit să realizeze o serie de proiecte pentru comunitatea din care face parte.
Situația românilor din regiunea Cernăuți – tot mai complicată
„Este o zi importantă în viața mea, sărbătoresc acest eveniment care îmi aduce aminte de Marea Unire”, povestește pentru Libertatea și Vasile Rauț, președintele Societății „Golgota” a românilor din Ucraina, asociație care funcționează la Cernăuți.
Rauț organizează diverse manifestări culturale și de comemorare care au ca scop să păstreze identitatea națională a românilor din regiunea Cernăuți. Anul acesta, Ziua Națională a României este sărbătorită la Cernăuți în condiții de război, iar oamenii au foarte multe griji și probleme, povestește românul.
Cernăuți. „Toate speranțele noastre sunt legate de România”
„În trecut, România era pentru noi un model cultural, acum o vedem și ca un mare sprijin în contextul războiului. La Cernăuți, în orașul tinereții marelui Eminescu, viața a devenit mult mai grea, iar instituțiile statului român și societatea civilă ne ajută cu ce pot. Toate speranțele noastre sunt legate de România, ea ne poate ajuta, susține și încuraja în contextul războiului. Spun acest lucru fără nicio exagerare”, menționează Vasile Rauț.
Îi critică pe cetățenii români care spun că țara lor nu merită respectată.
„Deseori observ cum locuitorii României își exprimă nemulțumirea în legătură cu situația din statul lor. Eu le zic de fiecare dată să vină să locuiască o perioadă în comunitățile istorice, mai la est de România, să vadă cât de greu este să suporți o serie de greutăți și nedreptăți. Avem o adevărată luptă pentru a păstra ceea ce românii din România au de de la sine: limba, cultura și identitatea”, a subliniat președintele Societății „Golgota” a românilor din Ucraina.
Transcarpatia: un gând de sărbătoare pentru România și o lacrimă vărsată pentru Ucraina
Și românii din regiunea Transcarpatia (Maramureșul istoric din dreapta Tisei) sunt dominați de subiectul războiului din statul lor.
„Noi, cei care trecem prin război, am simțit pe deplin dragostea poporului român și susținerea nemărginită a oamenilor care ne-au fost alături. România, care are problemele ei interne, nu a ezitat nicio clipă și continuă să ajute vecinii”, povestește pentru Libertatea jurnalista Georgeta Marina.
Ea susține că românii din Maramureșul din dreapta Tisei fac parte din același spațiu cultural cu poporul român, care sărbătorește la 1 Decembrie Marea Unire.
„În momentul de față, fiecare zi pentru noi, românii din Transcarpatia, este trăită fără planuri. Viața este tot mai instabilă, lumea este preocupată cu diverse probleme, cu lipsa de resurse de existență. Mulți se închid în sine. Nu se mai pot bucura de nimic, pentru că nu știu ce urmează mâine. Familii întregi de români sunt despărțite din cauza războiului. Tinerii părăsesc casele, își iau copiii de la studii și pleacă în străinătate”, descrie jurnalista realitatea din Transcarpatia.
Mândria de a fi român
„Un singur lucru pozitiv este că ai noștri pleacă mai mult în România, unde copiii obțin studii în limba română. Unii relocă afacerile tot acolo și sunt mai aproape de rădăcini, de neamul nostru”, menționează jurnalista și face apel la toți cetățenii români „să aibă grijă de frații lor care au fugit din calea greutăților”.
La fel ca Vasile Rauț din Cernăuți, Georgeta Marina povestește cu mândrie despre România, un stat legat sufletește de această comunitate etnică prin trecutul comun.
„Îi rog pe românii din întreaga lume să spună de fiecare dată cu mândrie că sunt români. Oamenii sunt bogăția țării, iar lupta pentru existența statului este foarte importantă. O demonstrează acum ucrainenii, care vor să aibă un stat independent și liber”, menționează jurnalista.
Să fie pace în România!
Majoritatea românilor din Ucraina, cu care a discutat Libertatea, i-au urat României pace și prosperitate. Membrii comunității românești din regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa sunt îngrijorați de viitorul lor, de evenimentele cauzate de război și nu vor ca prin astfel de greutăți să treacă vreodată și cetățenii din România.
- „Îmi doresc foarte mult să se întărească stâlpii care apără România de războaie și calamități”, spune jurnalista Georgeta Marina din Transcarpatia.
- „Să fie pace în România”, adăugă Vasile Rauț din Cernăuți.
- „La ceas de sărbătoare, trebuie să fim cu gândul la lucrurile care ne unesc şi nu la cele care ne dezbină. Nimeni nu se salvează de unul singur”, transmite Natalia Ursu din regiunea Odesa.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Crisiana • 01.12.2022, 21:09
La multi ani dragi romani din Ucraina. Si noi va iubim.Am inteles din spusele acestor frumosi romani din Ucraina ca Guvernele ucrainiene si presedintii lor inclusiv Zelenski au cultivat in ucrainieni xenofobia. Pentru ca aceasta este educatia lor de comunisti. Zelenski ne-a spus La multi ani Romania sau este prea ocupat sa mai ia ceva miliarde de dolari de la SUA? Si armament greu, de calitate, care se vinde bine.Dragi romani din Ucraina , dragi ucrinieni, va veni vremea sa vedeti cine este cu adevarat ,,patriotul,, Zelenski si ce interese personale il mana pe el in lupta. In curand nici SUA si nici UE nu se vor mai lasa manipulate de el. Va trebui sa accepte negocierile cu Rusia.Economia ucrainiana este la pamant, ucrainienii traiesc din ajutoare, orase distruse, familii dezbinate, doar oligarhii si el se imbogatesc.