Viitorul lui Nicolae Ciucă în fruntea PNL depinde într-o „proporție semnificativă” de capacitatea sa de a convinge PSD să accepte comasarea alegerilor în 2024, susțin mai multe surse din conducerea partidului.

Întreaga strategie a premierului și a lui Lucian Bode se bazează pe posibila comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare, ceea ce ar aduce voturi în plus pentru partid, potrivit analizelor interne. Un milion de voturi în plus pentru PNL este miza comasării, dar și perspectiva continuării guvernării și accesului la resurse.

Probleme de legalitate

„Pregătiți-vă pentru comasarea alegerilor, trebuie modificate mai multe legi în Parlament până la finalul lunii iunie”, a fost mesajul cu care Nicolae Ciucă a venit, miercuri, în fața senatorilor și deputaților PNL.

El le-a reproșat colegilor de partid că nu se prezintă la voturile importante din Parlament și că sunt mulți absenți. Discuția a avut loc cu câteva minute înainte de votul pentru conducerea Autorității Naționale pentru Reglementare în Energie (ANRE).

„Îi vom convinge și pe partenerii de coaliție să voteze pentru comasarea alegerilor”, a întărit Lucian Bode mesajul premierului, potrivit mai multor surse participante la întâlnire.

Lucian Bode. Foto: Hepta

O echipă din partid a lucrat la un document care să convingă din punct de vedere juridic partenerii de coaliție că o eventuală comasare a alegerilor nu ar avea probleme la Curtea Constituțională.

Tandem cu PSD pentru Cotroceni și Palatul Victoria

Liderii PSD au avut până în prezent o atitudine rezervată față de comasarea alegerilor, spunând, neoficial, că așteaptă să vadă dacă se ajunge la un acord pentru un pachet mai complex care să vizeze funcția de președinte al României, cea de premier și primar al Capitalei.

„Putem ajunge, după negocieri, la un tandem cu PSD pentru prezidențiabilul și premierul din 2024. Se negociază totul. Trebuie să facem comasarea”, le-a spus Ciucă apropiaților, potrivit unor surse de la vârful conducerii PNL.

Ideea negocierii unui pachet complex pentru alegerile din 2024 a fost dezvăluită de Libertatea și este confirmată de surse din PNL, dar și din PSD. Termenul-limită pentru ajungere la un acord pentru comasare este luna iunie.

Un scenariu luat în calcul de Nicolae Ciucă este să candideze la prezidențiale, iar Marcel Ciolacu să fie desemnat premier după alegerile din 2024, spun sursele din PNL.

Liderii coaliției sunt conștienți că dacă nu este modificată legislația electorală până la sfârșitul sesiunii electorale, tot demersul ar pica. Cu un an înaintea alegerilor este interzisă modificarea legilor electorale, iar în intervalul iunie-septembrie ar putea să fie rezolvate și eventualele contestații la Curtea Constituțională și Comisia de la Veneția.

Liberalii insistă pentru comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. PSD ar dori, potrivit surselor din conducerea partidului, o comasare a alegerilor parlamentare cu cele prezidențiale.

Alina Gorghiu a precizat că alegerile locale pot să fie amânate, dar că data alegerilor parlamentare nu poate să fie schimbată din cauza Constituției.

Când expiră mandatele

  • Alegerile locale în 2020 – 27 septembrie.
  • Alegerile parlamentare în 2020 – 6 decembrie. Parlamentarii au depus jurământul pe 21 decembrie 2020.
  • Alegerile prezidențiale în 2019 – 10 și 24 noiembrie (turul al doilea). Klaus Iohannis a depus jurământul de învestire în funcție pe 21 decembrie 2019.

Negocieri pentru rocada guvernamentală

Primele negocieri sunt, potrivit surselor din PNL, pentru rocada guvernamentală din iunie.

Protocolul prevede că, pe lângă rocada premierului, patru ministere importante ar trebui să facă parte din schimbul PSD – PNL.

PSD ar trebui să renunțe la Ministerul Transporturilor, cel al Finanțelor, dar și la Secretariatul General al Guvernului, condus de Marian Neacșu.

PNL ar urma să renunțe la Justiție și Ministerul Proiectelor Europene.

Până în acest moment, surse din coaliție au declarat pentru Libertatea că PSD va menține Ministerul Transporturilor prin Sorin Grindeanu. Se negociază în continuare dacă PNL preia Ministerul de Finanțe și cedează Justiția.

Sorin Grindeanu. Foto: Hepta

Surse din anturajul premierului susțin că PNL va prelua Ministerul de Finanțe, dar că este posibil ca partidul să mențină Ministerul Proiectelor Europene.

Marcel Ciolacu a insistat în negociere să îl păstreze pe Marian Neacșu ca SGG. O formulă de compromis ar putea fi mutarea acestuia în funcția de șef al Cancelariei premierului și preluarea mai multor atribuții de la secretarul general al Guvernului.

Liberalii vor ca la negociere să primească Ministerul Mediului de la UDMR sau ca ministerul să fie împărțit în Mediu și Ape și Păduri. Unii lideri ai PNL au solicitat ca partidul să preia și Ministerul Dezvoltării de la UDMR.

„Cseke este cel mai potrivit ministru pentru dezvoltare. Nu vreau să îl schimb. Dacă PNL vrea să împartă Mediul cu UDMR, trebuie să se înțeleagă. Dar înainte de a sparge ministerul trebuie să știu cu ce nume vin. Nu sunt de acord să spargem ministerul, dacă nu au un nume pe care să îl agreez”, le-a spus Ciolacu colegilor de partid, afirmă un lider PSD.

Viitorul lui Ciucă, după rocadă

Premierul Ciucă nu a anunțat public ce va face după rocada guvernamentală. El are două opțiuni: să devină președintele Senatului sau să rămână vicepremier în Cabinetul Ciolacu.

Marcel Ciolacu a declarat pe 15 martie 2023, la Digi24, că a vorbit cu premierul Ciucă și acesta va merge președinte al Senatului.

„Premierul ar fi tentat să rămână tot la Palatul Victoria, în funcția de vicepremier și coordonator al miniștrilor PNL. Așa și-ar menține influența pe linie guvernamentală. La Senat are pârghii mai puține”, precizează apropiații premierului.

Pentru funcția de vicepremier și-a depus candidatura în interiorul partidului și europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL.

Rareș Bogdan. Foto: Hepta

Funcția este vizată și de Lucian Bode, actual secretar general al PNL și ministru de interne. Rămânerea lui Bode în guvern este, momentan, sub semnul întrebării din cauza acuzațiilor de plagiat în lucrarea de doctorat.

Premierul Ciucă a ironizat într-un cerc restrâns intențiile lui Rareș Bogdan de a deveni vicepremier și a lăsat de înțeles că prim-vicepreședinții PNL „au treabă la partid”, nu la guvern, conform surselor Libertatea.

Mesaj pentru rebelii din PNL

Lucian Bode a avut un mesaj pentru membrii de partid care critică actuala conducere.

„Sunt unii care nu vin la ședințe, dar ies la televizor și critică partidul. Ar trebui să facă o alegere, dacă mai doresc să rămână în partid”, a spus Bode, potrivit unui deputat prezent la ședință. Informația a fost confirmată de mai mulți parlamentari.

Premierul Ciucă le-a transmis că nu este supărat că este criticat, dar că dorește să fie criticat de cei care au realizat „ceva în viață”, susțin sursele citate.

 
 

Urmărește-ne pe Google News