Daniel Zamfir îl amenințase săptămâna trecută pe președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, că trebuie să vină să dea explicații în fața Comisiei Economice din Senat după problemele din piața de asigurări RCA.
„Îl somez să vină în fața Comisiei”, a fost poziția lui Zamfir. Libertatea a dezvăluit că mesajele interne ale PSD solicitau demisia lui Bogdan Chirițoiu din fruntea Consiliului Concurenței.
Președintele Comisiei Economice din Senat i-a reproșat președintelui Consiliului Concurenței că nu a acționat în momentul în care a fost informat de ASF că Euroins și City Insurance dețineau o cotă de piață de peste 74% în 2020.
Schimb de replici Zamfir-Chirițoiu
Audierea din Senat s-a transformat într-un schimb de replici între Daniel Zamfir și Bogdan Chirițoiu.
Zamfir a insistat că Euroins și City Insurance s-au folosit de prețurile de dumping pentru a ajunge să domine piața RCA, fapt nesancționat de Consiliul Concurenței. A fost principala acuzație lansată de senator la adresa modului în care a acționat Bogdan Chirițoiu.
„Era clar că ne îndreptăm spre schema Ponzi. Schema Caritas pe care o foloseau celor două companii era o schemă neloială pentru a diminua prețul în scopul fraudării. Euroins și City Insurance au plecat cu banii în paradisuri fiscale, iar gaura este de 1 miliard de euro”, a susținut președintele Comisiei Economice din Senat.
Chirițoiu: Nu intervenim dacă o firmă are o cotă de piață de peste 40%, dar prețuri mici
Președintele Consiliului Concurenței a explicat că nu poate acționa împotriva unei firme care are o cotă de piață mai mare de 40% și nici dacă aceasta practică prețuri mai mici decât ale concurenței.
„Putem interveni dacă cineva cu o cotă mare în piață vine cu un preț mare și jupoaie clienții. Când cineva dă un preț mic clientului, nu e un subiect în care intră Consiliul Concurenței. Orange are 45%, Microsoft are o cotă și mai mare”, a fost răspunsul oferit de Chirițoiu.
Zamfir a reacționat imediat: „Nu mă convingeți, nu aveți nicio șansă. Viața și realitatea îmi dau dreptatea. Ați trăit filmul ăsta, Astra și Carpatica ați mai trăit. De ce i-ați lăsat să concentreze în piață?”
Spre iritarea senatorului PSD, în apărarea lui Chirițoiu a intervenit senatorul PNL, Sorin Bumb.
„Sunt parțial de acord cu domnul președinte, trebuie să vegheze dacă fac abuz de poziție dominantă. Rolul Consiliului Concurenței e să nu îi lase să își facă de cap. Trebuie să vedem unde s-a greșit”, a spus Bumb.
Reprezentantul UDMR, Antal Lorant, a adăugat că are impresia că ASF și Consiliul Concurenței aruncă vina una pe alta pentru ce s-a întâmplat cu City Insurance și Euroins România.
„Aveți două bombițe sub scaun, le simțiți?”
Daniel Zamfir a replicat de mai multe ori că Bogdan Chirițoiu este vinovat pentru falimentul City Insurance și Euroins.
„Dacă nu puteți, la revedere, mergeți pe alt drum!”, „se repetă schema cu dumneavoastră șef la instituție, îmi pare rău, nu ați făcut nimic”, „de ce mințiți așa?”, au fost replicile lui Zamfir în timpul audierii.
„Aveți două bombițe sub scaun, le simțiți? Nu e glumă deloc. Sunt două lucruri care vă creează mari probleme de funcționare”, a continuat Zamfir.
Ambele probleme semnalate de senatorul PSD au fost respinse de Consiliul Concurenței. Chirițoiu a precizat că posibila anulare a regulamentului privind adoptarea deciziilor nu are impact major, iar scăderea acțiunilor Transgaz nu cade în responsabilitatea Consiliului Concurenței.
„Vă dați demisia sau nu aveți de ce?”, a fost ultima întrebarea adresată de Zamfir lui Chirițoiu.
„La unele întrebări vă răspundeți singur”, a conchis președintele Consiliului Concurenței.
Consiliul Concurenței vrea plafonarea prețului RCA, dar și preț de referință pentru service-uri
Bogdan Chirițoiu a declarat la finalul audierii din Comisia Economică din Senat că este de acord cu plafonarea prețului pentru polițele RCA pentru șase luni. Potrivit acestuia, firmele de asigurare au primit amenzi anul trecut de 20 de milioane de euro.
„Trebuie să modificăm legea pentru ca sistemul polițelor RCA să funcționeze, să nu fie inflaționist. Guvernul și ASF au acceptat că plafonarea nu trebuie dusă doar la rezultatul final. Nu pot să mă aștept ca prețul produsului RCA să rămână fix, dar costurile companiei să crească. Guvernul introduce o plafonare și la comisioanele brokerilor și la costul mașinii de înlocuire”, a afirmat președintele Consiliului Concurenței.
El a precizat că ar dori să existe și un cost de referință pentru service-uri.
„Trebuie să ne uităm la elementele de cost. O piesă de schimb, te uiți pe mari site-uri unde sunt prețurile. Mai ai manopera. Nu e un lucru foarte greu de făcut. Nu avem un mecanism prin care prețurile să nu crească. Asta este propunerea noastră. Plafonarea doar a prețului RCA nu rezolvă problema”, este poziția președintelui Consiliului Concurenței.