„Mă adresez fiecărui român în parte, oriunde s-ar afla, în ţară sau în lumea largă. Astăzi, în a unsprezecea zi din cea de-a unsprezecea lună a anului, la ora unsprezece, întreaga umanitate comemorează un secol de la încheierea Marelui Război, o tragedie care a costat peste nouă milioane de vieţi, pe întreg globul pământesc. România a pierdut acum o sută de ani mai bine de o jumătate de milion de oameni de toate vârstele, dintr-o populaţie totalizând 7.5 milioane de locuitori. Vă chem să trăim în această dimineaţă un moment de comuniune, în suflet şi în gând”, a scris custodele Coroanei.
Principesa Margareta a mai declarat că fiecare familie de români a fost în doliu în perioada Primului Război Mondial, potrivit Mediafax.
„Fiecare dintre familiile noastre a fost în doliu, acum un secol. Suferinţa şi sacrificiul strămoşilor noştri ne leagă astăzi în omenie, speranţă, compasiune şi toleranţă. Şi în mândrie. Ca orice profundă suferinţă, tragedia celor de acum o sută de ani are în ea ceva înălţător şi dătător de curaj”, a mai adăugat Principesa Margareta.
Șefa Casei Regale a României a mai declarat că această zi trebuie să fie și un moment de reculegere în memoria soldaților și civililor morți în război.
În același timp, și premierul României, Viorica Dăncilă, a emis un mesaj în care omagia sacrificiul trupelor românești pe front în timpul Primului Război Mondial.
„În această zi cu încărcătură simbolică, ne cinstim eroii, care au rescris istoria României şi au pus sacrificiul personal în slujba binelui naţiunii. În urmă cu 100 de ani, la 11 Noiembrie 1918, ora 11, se semna Armistiţiul între Puterile Antantei şi Germania, act care punea capăt Primului Război Mondial. Sacrificiul ostaşilor români a făcut posibilă Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, obiectiv naţional care a schimbat istoria ţării noastre. Peste puţin timp vom sărbători Centenarul Marii Uniri. Întreaga noastră recunoştinţă eroilor care au contribuit la clădirea României Mari! Gândurile noastre de consideraţie se îndreaptă, de asemenea, către veteranii celui de-Al Doilea Război Mondial, care au apărat cu patriotism, bărbăţie şi mult curaj valorile şi interesele naţionale”, potrivit Mediafax.
Premierul a mai adăugat importanța militarilor ormâni prezenți în ultimii ani pe fronturile din străinătate. Șefa executivului le-a transmis militarilor români să aibă multă putere, iar celor aflați încă în misiune să se întoarcă acasă cu bine.
„Tot astăzi îi cinstim pe militarii români prezenţi în ultimii ani în teatrele de operaţii internaţionale, sub mandat NATO, ONU, OSCE sau UE. Este noua generaţie de învingători. Au avut şi au un rol important în menţinerea păcii şi securităţii în zone de conflict, recunoscut de partenerii externi, au sprijinit populaţiile locale să îşi ia soarta în propriile mâini şi să aibă o viaţă mai bună, au consolidat încrederea aliaţilor în România şi au adus mult prestigiu ţării noastre – de asemenea, cu sacrificii din partea lor şi a familiilor. Ne gândim astăzi cu multă compasiune la familiile care au pierdut în misiuni fiul, soţul, tatăl sau pe cineva drag. Omagiul nostru celor 29 de eroi care au dovedit sacrificiul suprem. Celor răniţi în misiuni, le dorim putere şi sănătate, iar celor aflaţi în teatrele de operaţii, să se întoarcă cu bine acasă!”, a transmis premierul.
În încheiere, Viorica Dăncilă și-a exprimat recunoștința față de veteranii români.
„Sunt mândră că fac parte din poporul cu astfel de eroi! La mulţi ani, România!”, a conchis Dăncilă.
Printre cei care au transmis mesaje cu ocazia Zilei Armistițiului și Zilei Veteranilor (sărbătorită doar în România) a fost și ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor.
„Ziua de 11 noiembrie este o dată importantă în istoria recentă a Armatei României. Este Ziua Veteranilor, în care îi sărbătorim pe militarii care ne-au reprezentat cu profesionalism, curaj și dedicație în ultimele decenii în teatrele de operații, dar și ziua în care ne plângem eroii, pe cei 29 de camarazi care și-au pierdut viața în misiuni de luptă în Afganistan, Irak și Bosnia-Herțegovina. Ei sunt adevărate modele de patriotism și demnitate, care au pus dragostea de țară mai presus de orice, asemeni predecesorilor de acum 100 de ani – „generația Marii Uniri” – care au avut un ideal național pe care l-au împlinit cu prețul jertfei supreme pe câmpurile de luptă ale Marelui Război”, a spus Mihai Fifor, în cadrul unui discurs cu ocazia sărbătoririi Zilei Veteranilor în București.
Împreună cu noi își cinstesc astăzi eroii toate țările Europei, iar data de 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a intrat în memoria colectivă drept momentul în care a intrat în vigoare Armistițiul între puterile Antantei și Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial. Această zi a intrat în istorie drept unul dintre cele mai puternice repere atunci când se vorbește despre război, pace și eroi ai acțiunilor militare”, a amintit șeful MApN.
Totodată, Fifor a mai precizat că pe 11 noiembrie, în urmă cu 15 ani, România a pierdut primul militar în Afganistan.
„Din păcate, pentru noi 11 noiembrie are și o altă semnificație, fiind ziua în care, în anul 2003, am pierdut primul militar, pe sublocotenentul (post-mortem) Iosif-Silviu FOGARAŞI, în Teatrul de Operaţii din Afganistan. Alți 28 de eroi l-au urmat de atunci în sacrificiu, amintindu-ne tuturor cât de prețioasă este libertatea. Numele lor stă înscris la loc de onoare pe monumentele care le sunt dedicate, în inimile camarazilor de arme și în sufletele familiilor. Suntem datori, în numele lor, să ducem mai departe tradiţiile şi renumele Armatei României, să consolidăm statutul şi prestigiul militarului român”, a continuat șeful MApN.
Șeful de la Apărare le-a amintit românilor că armata este în plin proces de modernizare, acest lucru „este imperios necesar la consolidarea rolului țării noastre de pilon regional de stabilitate și securitate în cadrul NATO și al UE”.
La final, Fifor le-a mulțumit veteranilor pentru tot ce au făcut pentru România și le-a adresat „felicitări, sănătate și împliniri personale”.
Duminică, și șeful PSD, Liviu Dragnea, a transmis un mesaj pe Facebook, cu ocazia Zilei Veteranilor.
„Zi de comemorare a eroilor care au luptat în Marele Război, 11 noiembrie este data la care s-a încheiat armistiţiul ce a pus capăt Primului Război Mondial. România se pregătea atunci pentru Unire. 100 de ani mai târziu, dăruim cu emoţie şi recunoştinţă această zi Veteranilor din teatrele de operaţii, care şi-au închinat viaţa Tricolorului. Militarilor români care luptă şi astăzi sub mandat NATO, ONU, OSCE, UE şi fac cinste poporului nostru, le mulţumim!
Cinstim, astăzi şi în fiecare zi, amintirea celor care au plecat dintre noi şi aducem un omagiu eroilor din trecut şi din prezent care, prin curajul şi onoarea faptelor de arme puse în slujba ţării, sunt un exemplu pentru noi şi pentru generaţiile de mâine”, a scris Liviu Dragnea, pe Facebook.
CITEȘTE ȘI: Ce face poliţista din Argeş al cărei soţ şi-a împuşcat copilul şi apoi s-a sinucis