„Sunt convins (…) că veți face tot posibilul ca școala – și acum sunteți încă și mai interesați decât erați înainte – să se poată derula cu prezență fizică“, a spus ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, în fața elevilor de la „Gheorghe Lazăr”.
Același discurs l-a avut și premierul Cîțu: „Ce bine e să ne întâlnim aici în format fizic, depinde doar de noi să rămânem aşa tot anul. Am încredere că veţi face tot ce ţine de voi să rămânem în format fizic anul acesta, din partea mea aţi văzut că este scenariul meu de bază”.
Ce spun elevii despre faptul că responsabilitatea e pusă în totalitate pe umerii lor?
Andreea Ghențea, 17 ani: „Vreau ca toți profesorii să fie vaccinați”
„Pe mine mă deranjează că nu se respectă regulile. Eu vreau ca toți profesorii să fie vaccinați. Sigur, pot să înțeleg dacă unii nu pot din motive de sănătate, dar, în rest, vaccinarea ar trebui să fie obligatorie. Cred că și elevii ar trebui să se vaccineze. Eu sunt vaccinată. Chiar nu mai vreau să facem școală online. Mi-a fost destul de greu să rămân motivată să învăț”, spune Andreea Ghețea, 17 ani, clasa a XI-a.
„Noi avem cel mai mult nevoie de înțelegere din partea profesorilor și a tuturor adulților. Ne-a fost foarte greu să ne adaptăm la restricții. Suntem în urmă cu învățatul. Eu din clasele a X-a și a XI-a nu mai țin minte ce s-a întâmplat. Nu am amintiri, pentru că toate zilele au fost la fel. Ne simțim de parcă ne-am pierdut adolescența”.
Ionuț Feurdean, 18 ani, cere ca anii terminali să studieze în regim fizic și la o incidență de peste 6 la mie: „Avem examene”
„Mi se pare că premierul a luat măsuri bune în timpul pandemiei. Chiar sunt fanul lui, pentru că sprijină mediul privat. Cu o singură chestie nu sunt de acord: dacă depășim rata de 6 la mie (de infectări – n.r.), aș vrea ca elevii de clasa a VIII-a și a XII-a să poată veni la școală, pentru că avem examene. Sunt dispus să-mi fac câte teste vor cei de la școală, dar să fie gratuite. Eu nu vreau să mă vaccinez pentru că am avut până acum cinci șocuri anafilactice și mi-e frică pentru sănătatea mea”, spune Andrei Ghețea, 18 ani, clasa a XII-a.
Măriuca Mihalcea, 19 ani: „Sper ca pentru Untold să nu plătim cu închiderea școlilor“
„Eu nu înțeleg cum de guvernanții permit să aibă loc atâtea festivaluri, nunți și botezuri și să nu fie nimeni conștient de faptul că numărul de infectări o să crească. Sper ca pentru Untold să nu plătim cu închiderea școlilor”, spune Măriuca Mihalcea, 19 ani, studentă în anul I.
Temerea Măriucăi e generată de imaginile de la festivalul desfășurat la Cluj între 9 și 12 septembrie, la care au participat zeci de mii de oameni în fiecare zi și unde nimeni nu a purtat mască. O astfel de imagine, cu o mare de oameni ce ignoră măsurile sanitare, a fost postată pe pagina festivalului și a născut comentarii în mediul online. „Organizatorii se prefac că respectă legea, autoritățile se fac că nu văd… Să vedeți jihad în două săptămâni. Țară de inconștienți”, a fost unul dintre mesajele postate pe rețelele sociale.
Inclusiv ministrul de interne, Lucian Bode, a fost surprins fără mască la Untold.
„Pentru mine, în clasa a XII-a, a fost foarte greu online. Nu mă mai trezeam cu aceeași bucurie ca înainte că voi învăța ceva nou. Am avut insomnii și mai multe episoade de anxietate și de depresie. Acum, sunt mai bine, pentru că fac terapie”, mai spune tânăra.
Lana Stamate, 18 ani: „Mi se pare nedrept”
Și Lana Stamate, 18 ani, studentă în anul I, are aceeași problemă: festivalurile și riscul pe care acestea îl presupun: „La serbarea de final de an din vară, n-am putut să defilăm prin oraș toate clasele de a XII-a împreună, așa cum a fost înainte de pandemie. Însă festivaluri cu mii de persoane, proteste sau alte evenimente publice s-au putut face. Mi se pare nedrept”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro