„24 februarie 2023 marchează un an de când Rusia a invadat Ucraina cu sprijinul Belarusului: un an de război brutal, suferinţă umană, ucidere şi distrugere. Suntem alături de poporul ucrainean în timpul acestui război crud, a cărui durere şi suferinţă depăşesc imaginaţia. La această aniversare sumbră, Mişcarea Olimpică se alătură apelurilor pentru pace şi este pregătită să-şi aducă contribuţia modestă la orice eforturi de consolidare a păcii”, transmit reprezentanții CIO într-un comunicat.
Comitetul Internaţional Olimpic condamnă războiul din Ucraina, despre care afirmă că este „o încălcare flagrantă a Armistiţiului Olimpic care era în vigoare la acea vreme şi a Cartei Olimpice”.
De asemenea, forul amintește că a sancționat Rusia și Belarus, „care sunt singurele responsabile pentru acest război”, interzicând evenimentele sportive internaționale organizate în cele două țări, afișarea steagurilor, imnurilor sau altor simboluri naționale, precum și participarea oficialilor din Rusia și Belarus la evenimentele sportive.
Intrate în vigoare în februarie 2022 și consolidate între timp, aceste sancțiuni „rămân ferm în vigoare”, adaugă CIO.
Întreaga Mişcare Olimpică rămâne fermă în angajamentul său de a ajuta sportivii ucraineni în toate modurile posibile, pentru că ne dorim să vedem o echipă puternică din cadrul Comitetului Olimpic Naţional al Ucrainei la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 şi Jocurile Olimpice de iarnă Milano Cortina 2026.
Comitetul Internaţional Olimpic:
În acest context, CIO precizează că şi-a triplat Fondul de Solidaritate pentru Ucraina, de care au beneficiat aproximativ 3.000 de sportivi.
„Aceste eforturi iau forma nu doar a ajutorului financiar, ci şi a sprijinului logistic şi a asigurării faptului că sportivii ucraineni pot continua să participe la competiţii, oferind sprijin de călătorie, facilităţi de antrenament, cazare, echipament şi uniforme, printre altele”, explică CIO.
Încă de la început, începând cu Jocurile Olimpice antice, misiunea noastră a fost întotdeauna de a promova pacea prin sport. CIO rămâne angajat în această misiune de a uni întreaga lume în competiţie paşnică până astăzi.
CIO:
„Jocurile Olimpice nu pot preveni războaiele şi conflictele. Nici nu pot aborda toate provocările politice şi sociale din lumea noastră. Acesta este domeniul politicii. Dar Jocurile Olimpice pot da un exemplu pentru o lume în care toată lumea respectă aceleaşi reguli şi unii pe alţii. (…)Ele pot deschide uşa dialogului şi construirii păcii în moduri în care excluderea şi diviziunea nu o fac”, se mai precizează în mesajul CIO.
„Unită în acest spirit olimpic, la acest dureros semn de un an, întreaga Mişcare Olimpică reiterează apelul pe care l-am făcut acum un an tuturor liderilor politici ai lumii: «Daţi o şansă păcii»”, este apelul CIO.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut omologului francez Emmanuel Macron ca sportivilor ruși să nu li se permită participarea la viitoarea ediţie a Jocurilor Olimpice de vară.
Președintele CIO, Thomas Bach, a declarat că forul nu are în vedere, deocamdată, excluderea sportivilor din cele două țări de la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, chiar dacă e solidar cu Ucraina.
Următoarea ediție a Jocurilor Olimpice de vară va avea loc la Paris în perioada 26 iulie – 11 august 2024.