”Bine că am vândut afacerea la timp”, spune, parcă ușurată, fosta sportivă de pe Litoral, stabilită de 14 ani în Italia.
Azi, toată Italia e în carantină, iar teama înlocuiește îngrijorarea. Pentru protejarea sănătății publice, autoritățile regionale au introdus măsuri restrictive punctuale, care se adaugă celor luate deja la nivel de țară. Azi, primarul din Bologna, Virginio Merola, a semnat un ordin care închide 32 de parcuri și grădini publice și interzice utilizarea zonelor dotate cu facilități de joacă pentru copii și facilități sportive. Decizia e în vigoare până pe 3 aprilie.
”Situația e mult, mult, mult mai gravă”
Bologna e în Emilia-Romagna, în nordul Italiei și are 389.261 de suflete, fiind al șaptelea oraș peninsular după numărul de locuitori.
Sincer, te sun fiindcă plâng, nu e posibil așa ceva! Multă lume nu a conștientizat pericolul, am cunoscuți care încercau să mă convingă că totul e la nivel mediatic. Însă totul e pe bune! Situația este mult, mult, mult mai gravă de când am vorbit ultima dată. Nu e de glumă cu acest virus nenorocit.
Cristina Naum:
Cristina și soțul ei Michele au un băiețel de 3 ani, pe Luca. ”Îl mai scoatem pe balcon, ieșim în curtea blocului, cu bicicleta, cu motocicleta”, explică fosta sportivă
Mesajele de pe whatsup de la doctori pentru ”clanul Tănășeștilor”: ”VĂ IMPLORĂM, STAȚI ÎN CASĂ”
În Bologna sunt peste 200 de cazuri de pesoane infectate cu Covid-19: ”Cel mai frică îmi e de tata, fiindcă are probleme cu inima. Iar locurile de la terapie intensivă nu sunt multe. Primesc mesaje pe whatsup de la prieteni doctori, nu mai fac față! Îmi scriu cu litere de o șchioapă: VĂ IMPLORĂM, STAȚI ÎN CASĂ! De altfel, avem un grup, clanul Tănăseștilor, și acolo aceste mesaje sunt puse la loc de cinste”.
Cristina spune că a făcut provizii în urmă cu trei săptămâni, când încă nu explodase epidemia în Italia.
Afacerea cu mașinuțe teleghidate a picat!
”Nu mai muncim de trei săptămâni. Statul a suspendat plata curentului, a gazelor, a ratelor la bancă. Soțul meu are o afacere, distribuie mașinute radiotelecomandate, lucra cu parteneri din China. E o afacere VIP, fiecare exemplar costă 5-600 de euro și trebuie schimbat etapă de etapă. Se făceau curse pe diferite piste, dar și aceste au fost anulate”, mai spune Cristina Naum.
Deși avem mulți prieteni aici, nu avem nici un cunoscut infectat.
Cristina Naum:
Facturile, dovada pentru autorități că ai ieșit din casă doar pentru necesități
Orice ieșire din casă, pentru farmacie, supermarket sau chiar bancomat, e monitorizată de autorități: ”Ți se poate întâmpla să te oprească pe stradă carabinierii. Îți iau datele, te întreabă unde mergi și notează tot. Apoi, prin sondaj, ți se poate cere, la un moment dat, să trimiți facura ori chitanța de cumpărături. Dacă nu o ai, riști trei luni de pușcăre și o amendă de 4.000 de euro”.
”Coadă ca pe vremea lui Ceaușescu”
”La magazinele deschise și la farmacii e coadă ca la noi, pe vremea lui Ceaușescu. Stăm toți la 2 metri distanță unii de alții. Și când mă întâlnesc cu o vecină de bloc, respectăm distanța. Numărul de persoane bolnave e încă în creștere, am înțeles că acesta va coborî în trei săptămâni”, adaugă Cristina.
Aici, lumea nu a înțeles pericolul din primul moment. Acasă n-ar trebui să se copieze greșelile din Italia, unde toți au crezut că o să facă față și măsurile de prevenție a răspândirii au fost luate târziu. A început să ne e frică, sincer, deși știm că virusul nu e neapărat mortal.
Cristina Naum:
1.739 de persoane infectate sunt în regiunea Emiglia Romagna și 113 decese au fost înregistrate.
15. 113 de italieni bolnavi erau la ora redactării acestei știri și 1.016 decese. 1.258 de persoane se vindecaseră.