Radu Crișan, manager la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași, e cel mai dur în exprimare.
„Din păcate, iar începem să rămânem fără locuri pentru pacienții cu COVID și vreau să rămâneți cu o singură frază: cei care vor muri în valul 4 de COVID cu varianta Delta în România sunt cei care acum comentează și refuză vaccinarea, ne fac vânduți și spun că sunt hărțuiți că autoritățile și medicii îi invită să se vaccineze. O mare parte din cei care vor muri sau vor sfârși cu forme grave în secțiile de Terapie Intensivă din România sunt cei care acum râd și fac tot felul de glume și teorii ale conspirației, protestează și își aruncă măștile și spun că este o «plandemie». Aceștia sunt cei care, din păcate, vor sfârși în acest val 4”, a transmis Radu Crișan, manager la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași într-un filmuleț pe Facebook.
Postarea sa vine după o creștere a numărului de infectări zilnice cu SARS-COV-2 și înmulțirea pacienților diagnosticați cu COVID care ajung la terapie intensivă.
- Duminică, 8 august: 208 cazuri noi, 79 de bolnavi COVID la ATI
- Sâmbătă, 7 august: 255 de cazuri noi, 73 de bolnavi COVID la ATI
- Vineri, 6 august: 230 de cazuri noi, 68 de pacienți COVID la ATI
- Joi, 5 august: 244 de cazuri noi, 72 de pacienți COVID la ATI
- Miercuri, 4 august: 271 de cazuri noi, 67 de pacienți COVID la ATI
- Marți, 3 august: 233 de cazuri noi, 60 de pacienți COVID la ATI
- Luni, 2 august: 137 de cazuri noi, 63 de pacienți COVID la ATI
Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș, a declarat luni, 2 august, că numărul de cazuri de COVID a crescut cu 60%, în ultima săptămână.
Iar miercuri, 4 august, Institutul Național de Statistică a informat că peste 80% din cazurile de COVID confirmate în ultima săptămână au fost înregistrate la persoane nevaccinate.
Pe lângă creșterea numărului de cazuri, INSP a mai publicat și informații despre răspândirea tulpinii Delta pe teritoriul României. Potrivit datelor publicate marți, 3 august, de institut, până în 1 august au fost raportate 262 de infectări cu varianta Delta și 14 decese ale unor bolnavi infectați cu această tulpină.
„Ne așteptăm ca la sfârșitul lunii august ritmul să fie ascendent”
Un alt medic îngrijorat de amploarea pe care ar putea s-o ia valul 4 este Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.
„Am spus de acum trei săptămâni că valul patru a debutat. În momentul de față, există o creștere constantă a numărului de cazuri de pacienți. Discutăm de pacienți cu forme medii, cât și de pacienți cu forme severe. Noi avem două terapii intensive, una COVID și una non-COVID, și ambele sunt aproape de capacitatea maximă”, a declarat Florin Roșu pentru Libertatea.
Medicul a mai spus că majoritatea pacienților care au ajuns în ultimele săptămâni în spital nu erau vaccinați împotriva noului coronavirus.
În Cluj, medicii încă nu s-au confruntat cu un număr crescut de cazuri, însă se așteaptă ca la finalul lunii august să crească simțitor numărul persoanelor confirmate cu Delta.
„Ne bucurăm că deocamdată nu sunt, dar așteptăm din zi în zi ca lucrurile să se schimbe. Suntem într-o situație relativ constantă, dar nu ne putem declara liniștiți, pentru că știm că vine valul patru. Noi ne așteptăm ca la sfârșitul lunii august, lucrurile să fie schimbate, ritmul să fie ascendent”, a declarat pentru Libertatea Ioan Mureșan, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca.
Suntem îngrijorați, categoric, pentru faptul că știm prin ce am trecut și știu că au fost multe decese. La fiecare deces am avut oarecare regret, nu mai vrem să mai avem așa ceva.
Dr. Ioan Mureșan:
Pe o creștere semnificativă a cazurilor la începutul toamnei pariază și Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București, care are convingerea că riscul de infectare cu COVID-19 va fi mai mare odată cu începerea școlilor.
„Nu va fi ușor, mai ales că vor începe și școlile, contactul social va fi mai intens, riscul de infecție va fi mai mare. Probabil că am intrat în valul 4, pentru că a început să crească numărul de cazuri, dar este un val care crește treptat. Așteptăm să vedem ce se întâmplă după ce se întorc oamenii din concedii, pentru că știm că există zone roșii unde românii își petrec concediul. Sperăm că sunt vaccinați cei care au ajuns în acele zone și atunci sunt șanse mai mici pentru a se întoarce cu infecții cu tulpina Delta, iar chiar dacă se întorc și, din păcate, se îmbolnăvesc, sper că își vor pune diagnosticul și vor sta acasă”, a declarat medicul pentru Libertatea.
Răzvan Cherecheș, previziuni sumbre
Vineri, expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș a avertizat că valul 4 ar putea lovi mai rău decât valul 3.
Profesorul de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca crede că de la mijlocul lunii septembrie, odată cu începerea școlilor, vor fi mai mult de 2.000 de cazuri zilnice.
„Vom avea creșterea exact la fel ca în țările din Vest. Noi suntem cam cu o lună jumate în urma Marii Britanii. Momentul în care va crește rata de infectări va fi după începerea școlilor, în septembrie. Din acel moment, va crește inevitabil dinamica socială. Iar în condițiile în care rata de infecțiozitate (a tulpinii Delta – n.r.) este semnificativ mai mare, este foarte posibil ca intensitatea valului patru să depășească intensitatea valului trei”, a afirmat Răzvan Cherecheș, vineri seară, la Digi24.
Foto: Dumitru Angelescu
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro