Mesajul postat de Daniela Ursu pe Facebook a devenit viral pe internet, adunând într-un timp scurt de la apariția lui online 16.000 de like-uri și 4.000 de distribuiri în rețeaua de socializare.
Femeia care locuiește în prezent la Dorohoi a povestit lupta pe care a dus-o alături de fiul ei, Grigore, care în trecut fusese diagnosticat cu autism.
Redăm integral mesajul postat pe pagina de Facebook a Danielei Ursu:
Timp de o saptamana, multi din prietenii mei s-au laudat cu notele mari de la Bac ale celor din familia lor. Ii felicit pe toti. Este cu adevarat o mare realizare ca unul din membrii familiei tale sa se poata lauda cu o realizare deosebita. Eu ma voi lauda cu un 6,53. Veti spune ca este o nota mica. Ei bine, aflati ca pentru fiul meu este o nota imensa. Iar pentru mine este o fericire enorma ca a fost in masura sa il obtina ! De ce ? Pentru ca fiul meu a fost autist si este in totalitate recuperat. Iar aceasta medie nu a fost obtinuta oriunde ci la profilul mate-info, adica la profilul la care se face cea mai grea matematica.
Realizarea lui nu se datoreaza in nici un caz sistemului nostru de invatamant. Pot spune ca este o minune de la Dumnezeu. La ea au contribuit profesorii lui care au inteles din primul an problema cu care se confrunta. Pe atunci autismul i se transformase intr-o forma de ADHD.
De ce spun ca profesorii au contribuit esential la recuperarea lui? Ar fi putut sa il excluda, sa il abandoneze, sa il umileasca. Dar si-au dovedit calitatea de adevarati dascali si l-au silit sa devina normal. In special diriginta a scos untul din el. Putea in timpul asta sa se ocupe de pretendentii la 10 pe linie dar ea a investit foarte mult in fiul meu. Pentru mine, ceea ce a facut pentru Grigore valoreaza mai mult decat 10 pe linie. Ceea ce vreau sa va spun este de fapt cu totul altceva.
De-a lungul anilor am fost nevoita sa interactionez cu nenumarati specialisti care se ocupa de copii cu tulburari cu spectru autist. Toti intr-un glas spun ca marea majoritate a acestor copii ar putea fi recuperati daca sistemul nostru s-ar alinia la sistemul european. In tarile europene cadrele didactice, medicale, etc.au obligatia sa identifice astfel de cazuri pentru ca recuperarea sa inceapa cat mai devreme.
La noi asa ceva nu prea se intampla. Desi exista personal specializat. Exista chiar si un spital in Titan care se ocupa special de astfel de copii. In plus, la noi, exista chiar si parinti care nici nu vor sa admita ca unul din copiii lor ar avea nevoie de ajutor de specialitate.
Una din problemele cu care m-am confruntat a fost aceea ca nu am reusit sa conving pe nimeni ca este nevoie ca subiectele pentru examenele de capacitate sau bacalaureat sa fie elaborate pentru ei intr-o forma speciala. Sa contina exact aceleasi subiecte dar enunturile sa se faca „pe limba lor”. In occident se practica asta de multi ani si cu rezultatea excelente. Sunt integrati in circuitul social si profesional oameni cu abilitati si aptitudini deosebite. Iar problema nu este de loc una de neglijat in conditiile in care sunt foarte multi copii cu astfel de probleme.
Nu sustin ca fiecare autist este un Einstein, Darwin sau Newton, Bethoven, Mozart sau Kant dar cred ca a sosit timpul sa facem mai mult pentru aceste persoane.
Felicitari Grigore !! Daca ai reusit sa invingi monstrul asta, vei reusi orice altceva isi doresti sa faci in viata.. Ai credinta in Dumnezeu si ai credinta in tine. Celelalte probleme uneori sunt detalii care ne fac viata mai palpitanta si mai frumoasa !
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro