- Prințul Mohammed bin Salman ar fi ordonat uciderea lui Jamal Khashoggi. Un fost șef al serviciilor secrete britanice susține că sunt și dovezi
- Unde ar fi ajuns rămășițele jurnalistului Jamal Khashoggi. Noi piste ale anchetatorilor turci
- Expertul în autopsie care l-a ciopârțit pe jurnalistul saudit Jamal Khashoggi a învățat să taie cadavre în Europa. „Când fac asta, ascult muzică”
- Germania a anunțat primele reacții față de Arabia Saudită, după uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi
- Donald Trump nu mai critică saudiții pentru moartea lui Jamal Khashoggi. Sunt sute de miliarde de dolari în joc
”Cererea mea este ca toți cei implicați în această barbarie, de la cel mai mic până la cel mai înalt nivel, să fie pedepsiți și aduși în fața justiției”, a spus Hatice Cengiz, care este de origine turcă, într-un interviu pentru canalul Habertürk, citat de Hotnews.ro.
Ea a anunțat că refuză invitația lui Trump de a merge la Casa Albă. Jamal Khashoggi (59 de ani), un editorialist respectat care colabora cu cotidianul american The Washington Post, a fost ucis pe 2 octombrie în consulatul general al ţării sale din Istanbul.
Moartea sa, fiind un critic al prinţului saudit Mohammed bin Salman, a provocat o revoltă globală şi a condus la o criză pentru cel mai mare exportator de petrol din lume şi aliat strategic al Occidentului.
Inițial, guvernul saudit a negat moartea jurnalistului, dar apoi – sub presiunea internaţională – Arabia Saudită a recunoscut că Jamal Khashoggi a fost ucis în Consulatul din Istanbul, în timpul unei altercații.
Oficialii din Turcia au susținut că Jamal a fost omorât și dezmembrat în Consulat. O sursă a spus că a ascultat înregistrarea audio cu ultimele momente de viață ale jurnalistului și a susținut că bărbatul a fost măcelărit de viu, într-o execuție care a durat șapte minute. Până vineri, 19 octombrie, toate acuzațiile au fost respinse de autoritățile de la Riad.
Primele capete au căzut deja, după moartea lui Jamal Khashoggi. Printre persoanele arestate se află 15 bărbați care au fost trimiși să-l confrunte pe Jamal, un șofer și doi membrii ai Consulatului, a spus un oficial saudit, citat de nytimes.com.
Între timp, a apărut o nouă imagine cu Jamal Khashoggi, chiar înainte să fie ucis. Turcii anunță că sunt foarte aproape de găsirea rămășițelor jurnalistului. Aceștia au căutat cadavrul lui Jamal Khashoggi până și în bagajele pasagerilor, pe aeroportul din Istanbul. Totuși, se crede că rămășițele jurnalistului Jamal Khashoggi ar fi fost dizolvate într-un acid extrem de puternic.
Mai mult, se crede că jurnalistul Jamal Khashoggi nu a fost singura victimă. Crima oribilă ar fi avut loc după dispariția a trei prinți saudiți exilați.
Între timp, fiul jurnalistului Jamal Khashoggi a părăsit Arabia Saudită, după ce procurorii saudiți au spus că a fost vorba de crimă cu premeditare. Anterior, el s-a întâlnit cu prințul Arabiei Saudite. Vezi aici cum l-a privit pe cel acuzat de moartea tatălui său!
- FOTO – EPA