Cu ocazia celei de-a 72-a aniversări a lui Vladimir Putin, Kim Jong Un a ținut să precizeze că relațiile dintre cele două țări au atins un nou nivel, relatează Yonhap News.

Coreea de Nord se focusează pe armele nucleare

În altă ordine de idei, în cursul zilei de marți Kim Jong Un a spus că Phenianul va accelera demersurile pentru a face din țara sa o superputere militară cu arme nucleare.

Liderul suprem al Coreei de Nord crede că cele două țări au devenit „invincibile și eterne” de la vizita lui Putin la Phenian, din iunie.

„Întâlnirile și legăturile de camaraderie dintre noi… vor avea o contribuție pozitivă la consolidarea în continuare a bazei eterne a prieteniei RPDC-Rusia”, a adăugat el, referindu-se la Coreea de Nord sub numele său oficial, Republica Populară Democrată Coreea.

Cine e marele câștigător al relației dintre cele două state?

Potrivit lui Jeffrey Lewis, director la Centrul James Martin pentru Studii asupra Neproliferării, atât Kim, cât și Putin „încearcă să reducă durerea sancțiunilor internaționale prin crearea unei rețele alternative de prieteni și parteneri dincolo de atingerea sancțiunilor SUA”.

Cu siguranță, Coreea de Nord poate beneficia enorm de pe urma accesului la tehnologia militară rusă care, în ciuda problemelor Rusiei, este încă mult mai avansată decât Coreea de Nord.

În timpul unei vizite a lui Kim în Rusia în septembrie 2023, Putin promisese că va ajuta Coreea de Nord să-și dezvolte sateliții, după mai multe lansări eșuate ale Phenianului.

Marți, un parlamentar sud-coreean a susținut, că Nordul a fi început să construiască un posibil submarin cu propulsie nucleară. Citând agenția de informații din Coreea, oficialul sud-coreean a spus că submarinul este încă în faza incipientă și „este nevoie de o confirmare suplimentară dacă este alimentată cu energie nucleară”.

Cum funcționează legătura strânsă dintre Rusia și Coreea de Nord

Relația dintre Coreea de Nord și Rusia are un istoric îndelungat, început cu prietenia dintre Stalin și Kim Il-sung, bunicul actualului Kim.

Uniunea Sovietică a sprijinit Coreea de Nord la începuturile sale cu arme și tehnologie, iar Phenianul nu a dorit niciodată să se bazeze complet pe China – în care nu are deplină încredere.

La începutul acestui an, Putin și Kim au semnat un acord prin care se angajează că se vor ajuta reciproc în cazul unei „agresiuni” împotriva oricărei țări – deși nu este clar cum este explicat termenul „agresiune”.

Kim a fost acuzat că a ajutat Rusia în războiul împotriva Ucrainei furnizându-i arme în schimbul asistenței economice și tehnologice.

Au existat tot mai multe dovezi că Rusia a desfășurat rachete nord-coreene în Ucraina.

Putin are nevoie de sprijin pentru războiul din Ucraina, iar Coreea de Nord este dispusă să-i ofere muniție.

Urmărește-ne pe Google News