Preşedintele le-a urat magistraţilor bun venit în profesie, arătând că din acest moment, aceştia sunt apărătorii legii și ai dreptății.
„Judecătorii și procurorii pot și trebuie să contribuie la consolidarea valorilor fundamentale ale unei Românii moderne, europene. Porniți pe un drum despre care știți deja că este plin de provocări, drum pe care de fiecare dată veți fi obligați să-l parcurgeți singuri, având drept repere exclusiv legea și propria conștiință. Tăria de caracter, moralitatea și profesionalismul vă vor fi puse nu o dată la încercare. Vă spun aceste lucruri pentru că trebuie să fiți pregătiți să faceți față presiunilor și asalturilor din partea unor politicieni asupra sistemului de justiție”, le-a transmis şeful statului.
El s-a referit la perioada în care PSD a preluat guvernarea. „Vedem cu toții, de doi ani deja, cum legi fundamentale într-un stat de drept se modifică în funcție de interesul unora sau altora, ajunși vremelnic în funcţii politice importante. Contextul actual ne arată că progresul făcut cu mari sacrificii pentru consolidarea independenței justiției nu e ceva câștigat în mod definitiv, ci presupune un efort continuu din partea tuturor. Menținerea cursului democratic al României depinde și de puterea dumneavoastră de a rămâne fideli misiunii pe care v-ați asumat-o. Trebuie să nu uităm că democrația se apără de către fiecare dintre noi, zi de zi”, a spus preşedintele, în discurs.
Potrivit preşedintelui, „încrederea cetățenilor în sistemul judiciar și, implicit, în magistrați, se construiește și se păstrează greu, cu mari sacrificii personale și profesionale”.
„Oamenii vă sunt alături și au demonstrat-o public de-a lungul ultimilor ani, când s-au opus încercărilor de destabilizare a statului de drept. Bunul mers al României depinde în mare măsură de un sistem de justiție independent, funcțional și care este lăsat să-și îndeplinească menirea. Și dacă ar fi să găsim un lucru, cel mai important lucru, obținut în tânăra democrație românească în ultimii ani, acest lucru este independența justiției. Vă rog nu lăsați aceste lucruri să involueze! Participați la evoluția sănătoasă a României!”, le-a cerut preşedintele.
Şeful statului a mai spus că an de an, la acest eveniment, evidențiază „principiul constituțional de care este profund atașat: legea este aceeași pentru toți, indiferent de poziție, funcție, avere sau statut social”.
„Asigurarea independenței justiției și consolidarea statului de drept au reprezentat și reprezintă o constantă a activității mele. Cred că fiecare dintre noi suntem datori să apărăm aceste valori”, a spus el.
Preşedintele a menţionat că momentul la care tinerii magistraţi debutați în profesie se suprapune unui context în care sistemul judiciar se confruntă cu o instabilitate legislativă accentuată, modificările nu de puține ori fiind în contradicție cu valorile statului de drept”.
„Această situație, însă, nu trebuie să vă descurajeze, deoarece astăzi vă alăturați unui corp profesional care și-a însușit valorile unei societăți democratice și nu ezită să acționeze în sensul acestora. În încheiere, vă îndemn să pășiți cu încredere în viitor! Cred cu tărie că România are nevoie de dumneavoastră și de principiile pe care le-ați îmbrățișat alegând profesia de magistrat!”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.