„Belaruşii nu au dreptul să nu sprijine Rusia. Noi am fost mereu împreună, am fost mereu uniţi. Şi orice aţi face voi (Occidentul), orice săgeţi aţi arunca în direcţia noastră, nu veţi reuşi să ne rupeţi în bucăţi şi să ne dezbinaţi”, a spus liderul de la Minsk.

El a insistat că „belarușii nu sunt agresori”, adăugând că fiind un stat „aliat și partener strategic al Rusiei frăţeşti, noi o vom sprijini prin toate mijloacele”.

Totodată, Lukaşenko a amintit că, la fel ca Rusia, Belarusul simte „povara sancţiunilor şi restricţiilor ilegale” impuse de Occident. El susține însă că „europenii şi americanii simpli vor avea mai mult de suferit decât au simţit deja belaruşii şi ruşii”.

În acest context, liderul de la Minsk a acuzat Occidentul că nu le spune adevărul oamenilor și că Ucraina a provocat Rusia.

„Mass-media britanice, americane, franceze continuă să-şi alimenteze auditoriul împotriva Rusiei şi Belarusului, formând în conştiinţă o imagine falsă de agresor”, a declarat Lukașenko, adăugând că „toată lumea occidentală luptă împotriva Rusiei în Ucraina”, iar Belarusul „este acuzat că sprijină Rusia”.

Încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina, la sfârșitul lunii februarie, Rusia a lansat atacuri asupra Ucrainei de pe teritoriul Belarusului vecin.

În discursul său susținut în Piața Roșie de la Moscova, în ziua când este marcată înfrângerea nazismului în cel de-al Doilea Război Mondial, președintele rus, Vladimir Putin, a vorbit despre faptul că, la fel cum strămoșii lor au luptat împotriva dușmanilor, soldații ruși luptă astăzi în Donbas pentru „securitatea patriei noastre”. Liderul de la Kremlin nu a făcut însă vreun anunț crucial cu privire la războiul din Ucraina, așa cum specula în ultimele zile.

Un mesaj a venit și din partea președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, care a afirmat că țara sa va câștiga războiul cu Rusia.

„Nu vom uita niciodată ce au făcut strămoșii noștri în al Doilea Război Mondial, care a ucis peste 8 milioane de ucraineni. Foarte curând vor fi două zile ale victoriei în Ucraina. Și cineva nu va avea niciuna”, a promis Zelenski.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News