„Poate că e un moment bun să vorbim despre facultățile de teatru în care profesorii de actorie fac avansuri studentelor sau în care profesori titulari la catedră se ocupă cu «pregătirea» pentru facultate”, a scris Tudor chirilă, în postarea sa.
Actorul a vorbit și despre felul în care sunt tratate studentele care refuză să se dezbrace pentru roluri.
„Poate ar fi momentul să vorbim și despre stigmatizarea studentelor care refuză să se dezbrace complet la clasă în virtutea unor exerciții de «actorie» care chipurile au rolul de a dezinhiba”, mai precizat Tudor Chirilă.
Actorul a menționat că știe chiar un caz real de acest gen, iar detaliile le știe chiar de la victimă, care într-un final a reușit să schimbe școala.
„Da probabil că ne-ar pune pe toți la punct una care așteaptă un Ferrari de la vânătorul vieții ei, mașină pentru care el va fi scutit de rușinoasele drumuri la Mega Image”, a concluzionat actorul, care a făcut aluzie la declarațiile recente ale prezentatoarei Ilinca Vandici. Vedeta a susținut public că „este de datoria unui bărbat să acopere anumite cheltuieli, de exemplu, o mașină de o sută de mii de euro”, dar nu și să fie trimis la cumpărături la supermarket, Mega Image, sau să schimbe scutece: „Bărbatul trebuie să fie șmecher, să rămână așa”.
În postarea lui, Tudor Chirilă a revenit și la secțiunea comentarii. „În teatru, condiționarea ascensiunii cu favoruri sexuale e de notorietate. Dar o notorietate îngropată sub tăcere. Eu sunt actor, nu contabil și vorbesc legat de domeniul în care activez ca o consecință a evenimentului de aseară”.
Viorica Vodă: „Am făcut psihoterapie ani de zile pentru hărțuirea sexuală din sistem, nu din afara lui”
La gala premiilor Gopo 2022, eveniment care a avut loc marți, 3 mai, actrița Viorica Vodă a vorbit despre cât de mult au afectat-o hărțuirile sexuale din partea unor „directori de teatru și regizori”.
Aflată pe scenă cu ocazia aniversării a 20 de ani de la lansarea filmului „Filantropica”, în regia lui Nae Caranfil, Viorica Vodă a avut un discurs puternic, în care a vorbit despre sexismul din industria cinematografică și a teatrului, pe care l-a întâlnit încă de la începutul carierei. Actrița avea 25 de ani când a jucat rolul Dianei Dobrovicescu, o tânără blondă de care se îndrăgostește personajul principal, Ovidiu Gorea (Mircea Diaconu) în filmul „Filantropica”.
„Să nu credeți că vreau acum să mă reinventez inițiind campania #metoo from Moldova, pentru că vin din Basarabia. Nu. Nu despre asta e vorba. Spun asta pentru că simt acum, la 45 de ani, fiind mamă a doi copii și mai ales a unei fete, care este aici în sală și are exact vârsta acestui film, 20 de ani, ca pe viitor, când va fi la început și își va construi o carieră, să aibă curaj, să nu-i fie rușine”, a declarat Viorica Vodă.
Singura persoană care a felicitat-o de la microfon pentru curaj a fost actrița Katia Pascariu. Ulterior, mai multe persoane publice au susținut-o, printre care și actrița Diana Cavallioti. Ea speră ca mărturia Vioricăi Vodă să nu rămână singulară și „să se audă vocile celor care au curaj să se facă auziţi”.