Mesaj după protestele de duminică

Postarea lui Tudor Chirilă a fost distribuită de aproape 2.000 de ori în numai 13 ore de la publicare. A adunat peste o mie de comentarii și mai mult de 10.000 de reacții.

Tudor Chirilă a lansat un mesaj puternic pe Facebook referitor la criza politică din România și la divizarea societății.

El critică maniera în care protestele din trecut au fost manipulate și decredibilizate de televiziuni și politicieni. 

„Protestele generate de Ordonanța 13, când Dragnea și PSD voiau să pună un prag de 200.000 de lei la furat au devenit cele mai mari proteste de după revoluție.

Au ieșit în stradă în jur de 600.000 de oameni în toată țara, iar în seara când au dat ordonanța (Grindeanu) s-a umplut Piața Victoriei. 

Au fost proteste spontane oricât s-au chinuit ulterior televiziunile penalilor să demonstreze altfel. (La fel cum spontane și apolitice au fost și cele de la Colectiv sau Roșia Montana.)

Am fost făcuți sorosiști, drogați, vânduți, trădători, reziști sau rezistenți și ulterior haștagiști. Batjocoriți și ironizați. Antena 3, Gâdea și invitații conduceau cruciada. Cu doi ani în urmă tinerii de la Colectiv erau numiți «sataniști pedepsiți».

Era nevoie să fim decredibilizați pentru ca PSD să-și atingă scopul etern, conservarea puterii într-un moment critic. 

Ordonanța 13 nu a trecut. (…)

Protestele au fost pașnice, nicio televiziune nu a fost agresată și singurele probleme mai apăreau când vreo facțiune din vreo galerie devenea violentă, dar mi-aduc bine aminte cum mulțimea a reușit să se delimiteze fizic de actele alea de violență”, scrie Tudor Chirilă.

În acel moment Anca Alexandrescu „nu era «jurnalistul poporului», că lucra pentru Dragnea”, reamintește muzicianul.

Sursa: Libertatea

Protestul din 10 august, uitat

Artistul subliniază că nu s-a întâmplat nimic după protestul din 10 august 2018.

„Totul a culminat pe 10 august 2018 când cel mai mare protest anti-PSD a fost reprimat violent de jandarmii care nu au fost provocați.

A fost o operațiune ca de manual rusesc de la, bineînțeles, PSD-ul lui Liviu Dragnea. Mulți oameni din diaspora au venit atunci din străinătate în speranța că acel protest va însemna o resetare.

Nu s-a întâmplat. Nu avem responsabili pentru represiunea de atunci, nici acum, după aproape șapte ani. Am fost gazați cu lacrimogene, risipiți, mulți oameni bătuți. Sute de plângeri penale”, subliniază Tudor Chirilă.

Muzicianul subliniază cum justiția a fost slăbită și corupția protejată de politica PSD, în special prin deciziile controversate ale CCR din 2017-2018.

El amintește cum protestele față de modificarea legilor justiției au fost ignorate și minimalizate, iar cei care cereau schimbare erau discreditați de media și politicieni.

De asemenea, Chirilă avertizează că această ignorare a fost cheia divizării și radicalizării societății.

„După care s-a trecut la măcelărirea justiției și protejarea corupției în Parlament sub privirile noastre neputincioase. Am asistat frustrați și furioși la felul în care justiția a fost pusă la pământ cu ajutorul CCR. (…)

Le sună cunoscut, nu, celor care se plâng acum de sistemul ticăloșit? (…) 

Unde și când a început dezbinarea și radicalizarea, dacă nu când unii eram în stradă și alții râdeau de noi la televizor înghițind pe nemestecate știrile false care ne făceau dușmanii României. Semințele CCR-ului de azi trebuie căutate atunci, în 2017-2018, în deciziile din acea perioadă”, continuă Chirilă.

Nevoia de schimbare

Tudor Chirilă atrage atenția asupra nevoii de reforme profunde în partidele politice.

Artistul subliniază că, în ciuda retoricii antisistem, PSD și PNL rămân la putere și controlează principalele instituții ale statului.

„Suntem ușor de manipulat când UITĂM. Mai țineți minte când CCR-ul a decis că corupția nu e o chestiune de siguranță națională și s-au desființat interceptările SRI (pe care le decidea judecătorul, nu începeau de capul lor) în cazurile de corupție?

Ăla a fost momentul în care s-a dat liber la protecția și salvarea marilor corupți. Da, corupția mică, poate nu e de siguranță națională, dar când un ministru ia șpagă de milioane ca să faciliteze contracte cum o fi? Când țara ta pierde 1 miliard pe an din corupție (doar din rapoartele DNA) cum o fi?”, se întreabă muzicianul.

Artistul vorbește și despre necesitatea unei responsabilități clare în fața justiției, în special după deciziile controversate ale CCR care au favorizat protejarea corupției.

Corupția, „cea mai mare formă de extremism”

„Corupția endemică din ultimii 35 de ani a fost cea mai mare formă de extremism. Și iată cum extremismul naște extremism. Noi am ieșit în stradă împotriva corupției, dar sistemul a avut grijă să ne decredibilizeze”, scrie juratul de la Vocea României.

Acesta sare și în apărarea partidului USR: „dincolo de greșelile lor și a faptului că nu au reușit să se organizeze intern de o manieră care să-i transforme într-o alternativă reală la PSD-PNL e o formă grosolană de manipulare a realității să pui semnul egal între unii care au guvernat 300 de luni și alții care au guvernat 9 luni”.

„Dispariția nuanțelor favorizează haosul, «toți sunt la fel» prin urmare e nevoie de radicalizare, de ceva extrem.

Dar hai să fim serioși, USR nu au fost niciodată PSD. Doar că, dacă nici la ei biroul politic nu face un pas în spate după eșecul din alegeri, riscă să piardă și bruma de credibilitate pe care ar mai avea-o. Nimeni din actuala clasă politică nu pare să vrea să înțeleagă asta”, continuă Tudor Chirilă.

Românii, reprezentați de retorica extremistă

Chirilă subliniază că, deși protestele au fost spontane și pașnice, manipulările politice și lipsa unui răspuns din partea autorităților au lăsat un loc gol, în care extremismul a început să capete putere.

„După 10 august 2018 societatea civilă a renunțat la proteste. Și atunci a fost lăsat un loc gol în care au apărut partidele extremiste.

Poate că mulți români se simt reprezentați de retorica violentă, populistă, care de multe ori face apel ori la legionari ori la comunismul lui Ceaușescu în care «cine nu e cu noi e împotriva noastră», în care iată, cine nu acceptă că un candidat extremist – admirator declarat al lui Putin și vechi prieten al sistemului – nu este o soluție, devine automat trădător, vândut, plătit de sistem”, adaugă Tudor Chirilă.

Asta în timp ce un sondaj Inscop, arăta că aproape 50% dintre români considerau că regimul comunist a fost un lucru bun pentru România. De altfel, 48% dintre respondenți susțineau că se trăia mai bine înainte de 1989.

Mesaj pentru Elena Lasconi și actuala clasă politică

Muzicianul i-a transmis un mesaj și Elenei Lasconi, care a ajuns în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România.

„Adunarea proeuropeană din Piața Universității înaintea turului doi nu a însemnat altceva decât ceea ce s-a declarat în titlu plus un strigăt împotriva oricărei forme de extremism.

Votul pe care dânsa urma să-l primească din partea cetățenilor proeuropeni nu reprezenta încrederea în abilitățile demonstrate ca lider sau candidat, ci «răul mai mic», ca de obicei în istoria noastră”, i-a transmis Tudor Chirilă liderului USR.

„E halucinant și dezarmant să vezi cum tot ei cad în picioare. PSD-PNL guvernează și pozează în salvatori în timp ce extremiștii capitalizează în opoziție. Și asta pentru că puterea nu răspunde la întrebări. (…)

PSD-PNL nu oferă răspunsuri opiniei publice pentru că în sinea lor speră că o mare parte din populație, care nu aderă la retorica extremistă, îi tolerează acum pentru că nu au opțiune, nu mai sunt reprezentați, iar ăsta este cinismul lor suprem.

Fundătura în care am ajuns este că dacă critici PSD-PNL alimentezi retorica populisto-extremistă, iar dacă critici anomaliile și excesele extremiste ești catalogat ca om al «sistemului», trădător, plătit, vândut sau globalist. Alb sau negru. Oricum ai face o dai rău. Dar e tăcerea oare o soluție? E normal să facem loc doar discursului urii, că se aude cel mai tare?”, a mai scris muzicianul.

Dreptul la protest

Tudor Chirilă spune că oamenii care au participat la protestul de duminică, organizat de AUR, condus de George Simion, „au dreptul să ceară explicații”.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

„Trebuie să fii naiv zilele astea să nu vezi războiul informațional care se dă pentru România și să crezi că adevărul e așa, doar un măr dintr-un copac, îți cade în cap când s-a copt sau când scrolezi.

O societate scindată ca a noastră are nevoie de soluții imediate. Iar ea trebuie să vină de sus. Klaus Iohannis trebuie să demisioneze și automat Ilie Bolojan să devină președinte interimar. 

Toți cei responsabili din partidele care au organizat alegerile să facă pași în spate. 

Serviciile secrete trebuie să răspundă și ele în fața Parlamentului pentru a lămuri ce s-a întâmplat în alegeri. Orice întârziere alimentează ideea că au fost parte din destabilizarea României. 

Autoritățile statului trebuie să producă dovezile în baza cărora CCR a anulat turul doi”, a mai scris muzicianul.

Acesta susține că „răul a fost făcut la locale și ulterior parlamentare”, asta pentru că PSD-PNL au câștigat alegerile locale pentru primării cu 34%, respectiv 29% și au obținut și cele mai multe voturi la alegerile parlamentare.

În final, el cere o reformă autentică a statului, pentru a rezolva provocările politice și economice care macină România.

„Sistemul împotriva căruia fiecare crede că votează când votează președintele e instaurat pentru încă patru ani.

Speranța nu e doar în vot, ci în presiunea pe care fiecare dintre noi pe pătrățica lui o poate pune pe reformarea partidelor. Unde naiba a fost votul antisistem la alegerile locale și parlamentare?”, concluzionează Tudor Chirilă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News