Medicii au făcut apel la solidaritate și le-au cerut oamenilor să reducă „bruiajul”, ca să nu le îngreuneze munca și așa complicată de cel de-al treilea val COVID, care a umplut secțiile de Terapie Intensivă cu cazuri severe.
Managerul Spitalului „Victor Babeș” din București, Simin-Aysel Florescu, s-a declarat surprinsă de faptul că unii oameni privesc masca de protecție drept „botniță” sau „căluș”, iar pe medicii, ca „asasini”, nu vindecători.
„Privim cu maximă îngrijorare la ce se întâmplă în jurul nostru și în spitalul nostru. În ultimele luni, observăm cum apar familii întregi bolnave, care se îmbolnăvesc în cascadă, fiii și fiicele tocmai și-au îngropat părinții, se îmbolnăvesc la rândul lor, apoi le urmează copiii. Trebuie să fie toată lumea conștientă că nu știm ce fel de formă de boală o să facem”, a afirmat Simin Florescu la conferința de presă transmisă pe Facebook-ul Ministerului Sănătății.
„Există statistici, dar nu este o regulă 100% valabilă. De aceea, privim cu foarte mare stupoare la ideea că masca ar fi botniță, că masca ar fi un căluș. Masca este un mijloc de protecție și atât. Un mijloc de protecție împotriva unei boli, care ne ajută până în momentul în care ne vom vaccina”, a mai precizat doctorul Simin Aysel Florescu, manager interimar la Spitalul Victor Babeș.
Referitor la atitudinea față de personalul medical și auxiliar, noi suntem stupefiați uitându-ne cum am ajuns din eroi, torționari, criminali, asasini. Să vedem ce o să urmeze. Vom continua să ne facem profesia, indiferent cum suntem etichetați, dar la un moment dat devine dureros, după ce îți petreci tot timpul în spital, să fii etichetat drept criminal, psihopat, terorist. Noi nu facem decât să vindecăm sau să ameliorăm.
Dr. Simin-Aysel Florescu:
„A huidui o ambulanță mi se pare absolut de neînțeles”
Doctorul Ștefan Lazăr, medic primar boli infecțioase la Spitalul Victor Babeș din București, a declarat, la rându-i: „tindem să fim tratați cum eu zic că nu merităm”.
„A trecut un an de când ne luptăm cu chestia asta și știți, când ne-am ales specialitatea aceasta de boli infecțioase, toți ne gândeam că poate vom trece printr-o astfel de situație, citeam despre pandemiile prin care trecuse umanitatea, ne gândeam că vom fi utili, vom lăsa ceva în urmă noastră, se va ști ce am făcut. Acum, din ce în ce mai mult tindem, să fim tratați cum eu zic că nu merităm”, a explicat doctorul.
Foarte multă lume din țara asta știe că nu meritam asta. A huidui o ambulanță mi se pare absolut de neînțeles. Noi facem treaba și o facem în niște condiții… Adică, demersul nostru nu este menit să arătăm cât de eroi suntem. Ne vom face treaba, dar în acest moment ne-o facem cu extrem de mare dificultate.
Doctorul Ștefan Lazăr, medic primar boli infecțioase la Spitalul Victor Babeș din București:
„Nu am cerut salarii mai mari. Am cerut să ne lăsați să ne facem treaba”
Bogdan Dinu, medic primar medicină de urgență la Spitalul Clinic de Urgență București, a explicat că și medicii, ca toți ceilalți români, au de suferit din cauza restricțiilor. A atras, totodată, atenția că a spitalele sunt sufocate de cazuri grave de COVID, situația fiind, în acest gravă, iar munca medicilor, extrem de complicată.
„Soția mea este psiholog și am aceste discuții cu ea aproape în fiecare zi. Impactul restricțiilor îl înțelegem și suntem alături de oameni. Și noi suntem oameni. Ideea este că din păcate diferența este că noi nu avem timp să lăsăm armele jos. Noi trebuie să muncim, exact cum au spus și colegii mei de boli infecțioase”, a afirmat doctorul Bogdan Dinu.
„Eu sunt și locțiitorul coordonatorului pe dispeceratul de SMURD București. Problema este că umărul de pacienți cu forme medii și grave a crescut foarte mult. Tratamentul lor este complicat. Nu v-am cerut nimic altceva decât să ne lăsați să ne facem treaba. Nu am cerut salarii mai mari, nu am cerut pauze. Am cerut să ne lăsați să ne facem treaba. Asta e tot ceea ce vrem”, și-a încheiat doctorul apelul.
Foto: EPA