Printre ei se număra și o femeie care își prinsese degetele într-un tocător. Chinuită de durere, i-a spus medicului că îi plătește „oricât” ca să-i refacă mâna distrusă.
„«Plătesc oricât, numai faceți-mi mâna înapoi!», acestea au fost primele cuvinte ale pacientei pe care o chemasem în cabinet pentru a-i completa foaia de observație înainte de a o trimite la sala de operație”, a mărturisit medicul Dan Grigorescu printr-un mesaj cutremurător publicat pe rețelele de socializare.
Șeful secției de Chirurgie Plastică de la Spitalul Județean Brașov a menționat că femeia venise la spital într-o zi de duminică, atunci când „nu e organizat program operator de urgență.
„Venisem totuși la spital, înspăimântat de gândul că dacă celor 8 urgențe internate în ultimele 24 de ore de când părăsisem blocul operator, li se vor mai adăuga încă pe atâtea până mâine dimineața, ziua de luni va deveni una imposibil de gestionat. Chiar și pentru o echipă obișnuită cu (prea!) multele operații pe care suntem obligați să le realizăm zilnic”, a menționat dr. Grigorescu.
Medicul a spus că atunci, mai mult ca oricând, a simțit cât de afectată îi este activitatea din cauza lipsurilor din sistemul sanitar.
„Nu vă ascund că, deși de regulă sunt empatic în raport cu pacienții mei, de data asta m-am enervat instantaneu, gândindu-mă că e aproape imposibil ca disperarea care o stăpânea pe femeia a cărei mâini fusese prinsă la un tocător electric de porumb, apărută în fața nevoii absolute de asistență medicală de înaltă performanță, să fie regăsită la cetățenii care sunt dăruiți cu un nivel de sănătate suficientă pentru a nu le păsa de viitor.
„Eu fac parte dintre cei care (mulți?, puțini?) „propovăduiesc în pustiu” despre nevoia organic națională de investiții în sănătate. De investiții în tehnologie, de investiții în noi spitale, de investiții mai ales în oameni… Ăștia ca mine suntem lăsați mai-mereu singuri, de ajungem să părem ori idioți, ori nebuni cu acte în regulă. Atât timp cât mai-nimeni dintre cei sănătoși nu cere răspicat sau chiar mai mult, cu disperarea pe care o experimentează cei care ajung să-și dorească „sănătatea înapoi”, să le fie create condițiile normale de a fi tratați cumsecade, strigătului de ajutor din urgență nu îi poate fi contrapus decât jalea medicului care știe că e limitat de sistem să facă doar ceea ce poate, nu și ceea ce știe”, a precizat medicul Dan Grigorescu.
Impresionat de drama femeii, medicul spun că a făcut tot posibilul ca să o ajute.
„«Oricât? Oare cât ar putea însemna oricât? » – mi-a venit să o întreb pe doamna din fața mea. N-am făcut-o, pentru că, oricum, în acest caz, limita „maximum-ului posibil” era evidentă. Știți care a fost în cele din urmă răspunsul meu? Vi-l spun. „Doamnă, vă asigur că voi face oricât de mult pot.”, a povestit medicul.
Fiind o zi de duminică, dr. Grigorescu a mărturisit că a fost nevoit să găsească soluții pentru a suplini lipsurile.
„Deși e duminică, a trebuit să o chem de acasă pe Magda Popescu, asistenta instrumentară fără de care nu aș fi putut să-i operez și pe ceilalți 7 pacienți internați de urgență, dintre care doi nu au mai avut loc în paturile secției, plină-ochi încă de aseară. Ca să nu-l mai pun la socoteală și pe Claudiu Corâiu, unul dintre medicii rezidenți ai secției…Practic,„oricât de mult” exprima diferența specifică dintre „oricât” și „măcar atât”. Știam însă ceea ce ar însemna „măcar atât” pentru cei ca mine, care simt sistemul de spital brașovean cum se lasă apăsat, încet-încet, de greutățile prea mari care i-au fost puse în cârcă, precum un halterofil căruia i se înmoaie picioarele pe podiumul de concurs”, și-a continuat medicul brașovean mărturia.
„«Măcar atât» ar însemna un Nou Spital Clinic de Urgență, mai multe resurse de calitate, mai mulți colegi tineri și bine pregătiți și, de ce nu, și mai mulți cetățeni care să nu trebuiască să fi ajuns în postura de pacienți pentru a cere DIN TIMP respectul sanitar al guvernanților. Oricând și oricare ar fi aceia!”, a conchis medicul.
România are cel mai mare deficit de colectare a TVA din Uniunea Europeană, iar suma neîncasată, în valoare de 7,7 miliarde de euro anual, este mai mare decât sumele alocate anual de către Guvern pentru educație, sănătate și investiții în infrastructură, potrivit companiei de consultanță PwC.
Citește și Atunci și acum: Cum s-a transformat ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, de la începutul carierei. FOTOGRAFII INEDITE
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro