Credincioșii ortodocși îl sărbătoresc, în 20 iulie, pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, mare făcător de minuni și aducător de ploi în vreme de secetă. În tradiția populară, Sfântul Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor și a rămas în istoria Bisericii Ortodoxe ca un exemplu de credință și curaj demn de urmat.
La sărbătoarea Sfântului Ilie, părintele Vasile Ioana, parohul Bisericii ”Sfântul Nicolae Dintr-o zi”, transmite un mesaj în care spune că trebuie să iubim adevărul, chiar dacă ”a spune adevărul poate să însemne suferință”.
”Dumnezeu nu poate să fie în locul în care este minciuna”
”Dragii mei, iubiților. Sărbătorim astăzi un mare profet, un mare proroc, pe Sfântul Ilie. Acest mare profet a fost cel care a spus întotdeauna adevărul. Omul care este conectat la harul dumnezeiesc este întotdeauna în adevăr. Dumnezeu nu poate să fie în locul în care este minciuna. Și Dumnezeu, când vine în sufletul omului, îl ajută pe om să înțeleagă că ar trebui să scoată minciuna din viața lui”, spune părintele paroh.
”Sfântul Ilie a reușit să readucă neamul evreilor la credința adevărată”
”Acest mare profet a reușit, prin credința lui, prin dovada sfântă a jertfei în Haifa, pe muntele Carmel, să readucă neamul evreilor la adevărata credință în Dumnezeu. Acolo, el și-a dovedit credința în Dumnezeu astfel: le-a spus popilor idolești – «puneți voi jertfă, pun și eu jertfă și nu o aprindeți și, prin rugăciune, care jertfă se va aprinde, a aceluia este credința cea adevărată». Popii idolești au pus jertfă și au început să strige la Dumnezeul lor și, bineînțeles, că nu s-a întâmplat absolut nimic”, a mai spus părintele Vasile Ioana.
Sfântul Proroc Ilie a avut puterea să îi ironizeze pe popii idolești: ”Le-a spus: «Strigați mai tare, că poate Dumnezeul vostru doarme». Apoi, Ilie a așteptat momentul lui și, când a ridicat mâinile la cer și a zis «Dumnezeul lui Avraam, Dumnezeul lui Isac, coboară foc peste jertfa aceasta, ca să cunoască tot poporul că tu ești Dumnezeu cel adevărat», atunci a coborât foc peste jertfă și a ars jertfa lui. Gândiți-vă, dacă nu ar fi coborât foc, atunci, acolo, el ar fi fost omorât. Sfântul Ilie și-a pus viața lui în numele credinței în Dumnezeu”, a explicat părintele Vasile Ioana.
”Pregătirea pentru viață presupune și pregătirea pentru adevăr”
Părintele Vasile Ioana mai spune că trebuie să îi învățăm pe copiii noștri adevărul.
”Să știți că marele profet Ilie a fost persecutat de Izabela, pentru că el a spus adevărul și la curtea împărătească. Mulți dintre cei care au fost în temnițele comuniste au spus adevărul și au suferit pentru asta”, a adăugat el.
Când ne pregătim să spunem adevărul, trebuie să fim pregătiți și pentru jertfă, pentru ce este mai rău.
”Dar tu să știi că slujești adevărului. Profetul Ilie a fugit de Izabela, s-a ascuns în pustie și a fost hrănit de corbi. S-a ascuns într-o peșteră de la Mănăstirea Hozeva. Acolo a trăit Sfântul Ilie profetul, pentru că a spus adevărul. Dumnezeu să vă întărească în credință!. Dumnezeu să vă dea puterea să spuneți adevărul, să simțiți adevărul și să nu vreți să trăiți în minciună. Separați minciuna de adevăr și veți fi mai fericiți. Să vă binecuvânteze Dumnezeu!”, și-a încheiat mesajul parohul Bisericii ”Sfântul Nicolae Dintr-o zi”.
Sfântul Ilie Tesviteanul, cunoscut drept făcător de minuni şi aducător de ploi în perioadă de secetă
Sfântul Ilie a venit pe lume cu peste 800 de ani Î. Hr., în ţinutul Tesvi din Galaad, într-o familie de preoţi, într-o perioadă în care iudeii se închinau idolilor şi zeilor străini, pe vremea împăratului Ahab.
Se spune că, la naşterea sa, tatăl săui a văzut oameni îmbrăcaţi în alb învelindu-l în scutece de foc şi, dându-i numele, i-au dat să mănânce o flacără, simbol al râvnei pentru Dumnezeu, care l-a mistuit de-a lungul întregii sale vieţi.
Legendele spun că Sfântul Ilie a fost gospodar, dar cu o fire foarte iute. El şi-ar fi ucis părinţii veniţi în vizită şi a mers apoi la Dumnezeu pentru a-și cere iertare, primind un car şi un bici de foc pentru a-i ucide pe diavolii care îl stăpâneau.
În tradiţia populară, Sfântul Ilie este prezentat ca mergând pe cer într-un car cu roţi de flăcări, tunând şi lovind diavolii cu biciul de foc.
Se mai spune că este aducător de ploaie şi că poate provoca furtuni puternice. Multe legende spun să Sfântul Ilie nu şi-a încheiat misiunea pe pământ, el ridicându-se la cer şi aşteptând acolo sfârşitul lumii, pentru a se lupta cu căpetenia diavolilor.