UPDATE ora 13.43: Într-o postare pe Facebook, echipa din spatele ION, robotul-consilier al premierului Nicolae Ciucă, precizează că imaginea din comuna Ciugud a fost luată dintr-un material video pus la dispoziție de TVR, a prezentat scuze și a precizat că imaginea a fost eliminată.
***
Știre inițială: Autoritățile din Ciugud îi recomandă lui ION să învețe legislația din România și să nu fure munca altora.
„Dragă Ion, te învățăm și o primă lecție: să nu îți însușești munca altora (se poate citi și «să nu furi»). Aruncând o privire peste filmul tău de prezentare, am descoperit că una dintre imaginile folosite ne aparține. Fetița din imaginea de la minutul 0:27 (a se vedea fotografia) a fost eleva noastră, iar imaginea este preluată, fără să ne ceri aprobarea, dintr-un film mai vechi al școlii noastre”, scrie în mesajul Primăriei Ciugud.
„Așa că, dragă Ion, înainte de toate, îți recomandăm să înveți bine legislația românească și Regulamentul GDPR, astfel încât să nu fii acuzat că îți însușești pe nedrept munca altora. Știm că vrei să fii cât mai uman, astfel încât, de data aceasta, spunem doar că «a greși e omenește» și ne gândim că prin imaginile din filmul nostru am pus și noi umărul la promovarea ta”, mai scrie în mesajul postat pe pagina oficială a Primăriei Ciugud, una dintre cele mai dezvoltate comune din România din punct de vedere digital.
Robotul ION a fost prezentat de premierul Nicolae Ciucă în debutul ședinței de guvern de pe 1 martie ca fiind primul consilier onorific al prim-ministrului care foloseşte inteligenţă artificială.
Rolul lui ION este „să ne ajute pe noi să îi putem ajuta mai bine pe cetăţenii români, informând Guvernul în timp real cu propunerile, problemele şi cu dorinţele românilor”, spunea atunci Nicolae Ciucă.
În aceeași scrisoare deschisă, Primăria Ciugud își exprimă speranța că ION nu va „sfârși sufocat în hățișul birocratic românesc, într-un dosar cu șină sau într-un teanc de hârtii”.
”Nu vrem nici să te găsim «aruncat» într-un sertar, așa cum se întâmplă cu multe proiecte inovative din zona publică. Așa că îți dorim, de la început, mult succes pentru că vei avea nevoie”, mai precizează autoritățile locale, care fac și o listă cu zece principii, „un decalog al transformării digitale” a României, printre care servicii publice smart, o legislație smart, „care să ne ajute, nu să ne încurce” sau o educație smart.
Foto: facebook.com/primariaciugud
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
seaman651 • 03.03.2023, 12:29
Ca sa inteleg si eu, Ion trebuia sa ceara aprobarea de la primaria Ciugud, sau de la fetita in discutie? Ca mie nu mi se pare corect sa ceara aprobare de la primarie. Ca sa nu mai zic ca poza aceea nu are nicio treaba cu GDPR.