„În ultimele săptămâni am primit vestea unui serios diagnostic medical…Sunt sigur că fiica mea Margareta va găsi înţelepciunea şi forţa de a mă reprezenta… Am cerut Consiliului Regal să-şi continuie menirea şi să ofere sfatul său custodelui Coroanei”, este mesajul transmis de Majestatea Sa Regele Mihai I al României.
Citește și:
- EXCLUSIV / Casa Regală nu recunoaște presupusul copil al principelui Nicolae și strănepot al Regelui Mihai
- Regele Mihai I se bate pentru record cu un duce din Luxemburg
- Regele Mihai a rescris de trei ori succesiunea la tron
- Fotografie istorică! Momentul în care Regele Mihai îi retrage titlurile de Alteță și Principe nepotului Nicolae
- REMEMBER – 20 iulie 1927: Mihai I devine regele României
- Principesa Margareta: ”Sunt pregătită pentru revenirea la monarhie”
CINE E REGELE MIHAI I
Regele Mihai s-a născut la Sinaia, pe 25 octombrie 1921, fiu al principelui Carol (viitorul rege Carol al II-lea) și al prințesei Elena. Din partea tatălui este nepot al Regelui Ferdinand I și al Reginei Maria, iar din partea mamei nepot al Regelui Constantin al Greciei. Astfel, Mihai al României este descendentul celor mai importante familii regale și imperiale ale Europei, printre ele numărându-se familiile regale britanică, rusă și habsburgică, strămoși direcți ai săi fiind țarii Nicolae I și Alexandru al II-lea al Rusiei, regina Victoria a Marii Britanii, împărați habsburgi, regi ai Prusiei, Portugaliei șamd.Este stră-strănepot al reginei Victoria a Marii Britanii atât pe filieră maternă, cât și paternă. Este văr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.
A domnit în două rânduri, între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947. Fiu al principelui moștenitor Carol, Mihai a moștenit de la naștere titlurile de principe al României și principe de Hohenzollern-Sigmaringen.
Mihai a devenit pentru prima dată rege al României în 1927, după moartea bunicului său Ferdinand, întrucât tatăl său renunțase în decembrie 1925 la tron și rămăsese în străinătate. Minor fiind, atribuțiile regale erau îndeplinite de o regență, care nu s-a ridicat la nivelul problemelor vieții politice, întoarcerea inopinată și ilegală din iunie 1930 a lui Carol neîntâmpinând rezistență. Detronat de tatăl său, Mihai a primit titlul creat ad-hoc de Mare Voievod de Alba-Iulia.
În septembrie 1940, Carol al II-lea i-a acordat puteri discreționare generalului Ion Antonescu, care i-a impus sa abdice in favoarea fiului sau. Mihai (în vârstă de 18 ani) a fost proclamat rege fără depunerea vreunui jurământ pe constituție.
În noiembrie 1947 Mihai a călătorit la Londra la nunta viitoarei regine Elisabeta a II-a, ocazie cu care a cunoscut-o pe prințesa Ana de Bourbon-Parma, care urma să-i devină soție. După întoarcerea sa în România Mihai a fost silit să abdice la 30 decembrie 1947. În iunie 1948 s-a căsătorit cu prințesa Ana de Bourbon-Parma, cunoscută și sub numele de regina Ana a României, cu care are cinci fiice. Autoritățile române comuniste i-au retras cetățenia română în același an.
În 1992, la trei ani după revoluția Română din 1989 prin care a fost înlăturat guvernul comunist, noul guvern român i-a permis regelui Mihai să revină în țară pentru a participa la prăznuirea Sf.Paști. În 1997, România i-a reactivat regelui Mihai cetățenia română și i-a permis să își reviziteze propria țară.
Regele Mihai si Regina Ana locuiesc, din 2004, la Aubonne, in Elveția.