România deține un record trist în Uniunea Europeană în ceea ce privește cazurile de tuberculoză. Peste 27.000 de bolnavi sunt tratați anual de TBC, iar mai mult de 15.000 sunt cazuri noi. Rămânem ţara cu cea mai crescută incidenţă globală a tuberculozei din UE.
Totodată, cancerul pulmonar reprezintă cea mai răspândită formă de cancer în România, potrivit unui studiu realizat de Institutul Oncologic Bucureşti (IOB). Cu toate acestea, fumatul rămâne un viciu extrem de răspândit printre români.
Prof. univ. dr. Carmen Monica Pop, șeful Secției Pneumologie II din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello din Cluj-Napoca, se confruntă zilnic cu unele dintre cele mai grave cazuri de boli de plămâni.
Printre pacienții săi se numără și foarte mulți fumători, cărora le explică de fiecare dată că renunțatul la aceste viciu înseamnă 90% voință și 10% medicamente. Cu toate acestea, e martor neputincios la cazuri în care pacienții nu vor să renunțe la fumat nici măcar atunci când viața lor depinde de asta.
“Un fumător înrăit ar trebui să vină să vadă un pacient în insuficiență respiratorie, cum ne roagă cu lacrimi în ochi să îi dăm aer că nu are aer și noi suntem legați de mâini și de picioare, nu putem să îi facem absolut nimic. Așa ar trebui să facă. Zilele acestea mi-a venit la consultație în cadrul programului Stop Fumat! un pacient de 62 de ani care spunea: « Trebuie să mă las de fumat pentru că am arteriopatie ». Deci îi taie picioarele dacă mai fumează. I-am dat medicamente, i-am spus ce trebuie să facă și a întrebat ce alte sfaturi îi dau… Dacă tu nu poți înțelege că în al 12-lea ceas dacă continui să fumezi îți taie picioarele, ce altceva aș mai putea să spun?”, a declarat pentru Monitorul de Cluj Carmen Monica Pop.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro