Irina Chelba spune, într-o scrisoare adresată publicului, prin intermediul Libertatea, că „infecțiile nosocomiale reprezintă un subiect tabu și delicat, pe care nimeni nu dorește să-l cerceteze”. Ea dă exemplul fratelui său: pe certificatul medico-legal al său cauza morții nu este infecția cu cele patru bacteriile pe care le avea în fișa medicală, ci din cauza arsurilor, care în cazul lui erau pe doar 25-30% din suprafața corpului.
Alexandru Chelba este una dintre cele 65 de victime ale incendiului din clubul Colectiv. Născut în 1982, Alex și-a pierdut viața la numai 33 de ani.
Era fotograf, iar în ultimele imagini din club e văzut cu camera foto. A decedat pe 7 noiembrie, la mai bine de o săptămână după incendiu.
Alex avea doar 3 ani și Irina 12 când și-au pierdut mama. Apoi, în 2019, după o luptă de peste trei ani pentru a afla adevărul, s-a stins și tatăl lui Alex, Jean Chelba, cunoscut ca „Tataie”.
Chelba senior era unul dintre părinții care venea constant la termenele de judecată și la protestele anti-guvernamentale pornite după Colectiv.
„Ancheta se mișcă mai încet decât viteza melcului”
Acum, la 7 ani de la nenorocire, Irina Chelba a trimis un mesaj-manifest, prin intermediul ziarului:
„Au trecut 7 ani negri și în continuare extrem de dureroși, pentru că dreptate încă nu s-a făcut.
Primul proces legat de incendiul din clubul Colectiv, încheiat în primăvară, care a durat atâția ani, cu atâtea tărăgănări și amânări, a adus niște pedepse extrem de blânde pentru inculpații din acel dosar.
Pentru că ancheta în cel de-al doilea dosar, cel cu spitalele, se mișcă chiar mai încet decât viteza melcului și asta și din vina instituției care dă verdictele legate de felul în care au murit cei de la Colectiv, instituția stat în stat IML (n.r. Institutul Național de Medicină Legală).
Eu am primit acum 2 ani noul raport medico-legal cerut de procurori în această anchetă cu privire la moartea lui Alexandru. Ce credeți că au concluzionat cei de la IML? Că Alexandru NU a murit din cauza infecțiilor nosocomiale provocate de cele 4 bacterii existente în fișa lui medicală de la spitalul Sf. Pantelimon, ci din cauza arsurilor (în cazul lui arsuri de doar 25-30 % pe suprafața corpului).
Dovada mai mult decat clară că se încearcă mușamalizarea acestei părți a procesului Colectiv. În aceasta țară, infecțiile nosocomiale reprezintă mereu un subiect tabu și extrem de delicat pe care nimeni nu dorește să-l cerceteze. Iar începerea unui proces în instanță ar reprezenta Cutia Pandorei în domeniul sănătații.
Imaginați-vă un proces câștigat în instanță cu un asemenea subiect. Ar fi un precedent și ar putea deschide drumul pentru lupta în instanță a mii și mii de oameni care au pierdut pe cineva drag din cauza acestor infecții nosocomiale etern ascunse sub preș de sistemul medical din țara noastra.
Din aceasta cauză – miza fiind prea mare – se încearcă punerea batistei pe țambal.
Dar lupta mea, a noastră nu s-a încheiat nici pe departe. Vom merge până la capăt pentru recunoașterea pe cale legală a adevărului de la Colectiv.
Copiii noștri au fost lăsați cu bună știință să moară în loc să fie salvați. Și asta o vom dovedi în instanță. În contextul actual, în care legile justiției au fost măcelărite și aduse în punctul dorit de corupți și hoți, pot doar să fiu sarcastică și să le transmit celor vinovați: OMORUL NU SE PRESCRIE!”.