„Înțelegem că guvernul moldovenesc a oferit deja energie și asistență umanitară Transnistriei, care nu au fost acceptate până acum”, a declarat Anitta Hipper, purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru Afaceri Externe a Uniunii Europene.
Ea a îndemnat Tiraspolul „să coopereze cu Chișinăul pentru a aborda situația în interesul populației locale”.
„Criză de securitate pe care Rusia încearcă să o inducă în regiune”
Premierul Dorin Recean a acuzat Moscova că a creat această criză: „Este o criză de securitate pe care Rusia încearcă să o inducă în regiune”.
Liderul de la Chișinău a adăugat că „Rusia a oprit aprovizionarea cu gaze a regiunii pe care o controlează”, dar „nici nu permite nimănui să o ajute”.
Transnistria și-a declarat independența după un război cu Moldova în anii ’90, dar nu este recunoscută internațional. Regiunea cu 300.000 de locuitori găzduiește peste 1.000 de soldați ruși.
Guvernul moldovenesc susține că Moscova refuză să exporte gaze naturale în Transnistria prin rute alternative disponibile.
Anatolii Dirun, profesor la Școala de Științe Politice din Tiraspol, crede că autoritățile transnistrene așteaptă o intervenție a Rusiei: „Cred că s-ar putea întâmpla în poate o săptămână, poate două săptămâni, și în acest fel autoritățile preferă să aștepte câteva săptămâni până când Rusia intervine și rezolvă această problemă”.
Anna-Kaisa Itkonen, purtătorul de cuvânt al UE pentru energie, a declarat că Bruxelles-ul a înființat un grup de lucru cu Moldova și monitorizează „situația foarte gravă” din regiune.
Continuăm să avem schimburi regulate cu autoritățile moldovene pentru a atenua orice consecințe ale încetării livrărilor de gaze rusești către țară.
Decizia Gazprom a venit în contextul unor tensiuni continue privind datoriile acumulate pentru gazul livrat de Gazprom Republicii Moldova, ceea ce pune presiune suplimentară asupra situației energetice a țării în plin sezon rece.
Guvernul de la Chișinău respinge categoric orice pretinsă datorie față de Gazprom, invalidată de un audit internațional, și anunță că va analiza toate opțiunile legale pentru a proteja interesele Republicii Moldova.
Republica Moldova a anunţat vineri că de la 1 ianuarie va reduce exporturile de energie şi va introduce măsuri pentru scăderea consumului cu cel puţin o treime.
Președinta Maia Sandu a postat un mesaj prin intermediul căruia îi învață pe cetățenii Republicii Moldova cum să facă economie la curent.
Începând cu 16 decembrie, pe întregul teritoriu al Republicii Moldova a fost instituită starea de urgență energetică pentru o perioadă de 60 de zile.
Gggga • 07.01.2025, 15:04
Eu am inteles ca zelenski nu a mai prelungit contractul de tranzit, nu gazprom. Sau crezi că tu esti destept si ceilalti...