Tema taxării mai serioase a bogaților, apărută tot mai frecvent în discursul stângii americane nemulțumite de disparitățile economice din SUA, este una falsă, sugerează Brian Riedl, economist al think-tankului conservator american Manhattan Institute.
Iar vocile stângii din Partidul Democrat, Bernie Sanders, Alexandria Ocasio-Cortez sau Elizabeth Warren, și nici chiar centristul Joe Biden nu pot explica de unde vor strânge banii necesari pentru cheltuielile promise în campanie, mai susține economistul.
Riedl este un om apropiat de dreapta americană, lucrând de-a lungul timpului pentru politicieni republicani precum Marco Rubio sau Mitt Romney sau în prestigiosul think-tank conservator Heritage Foundation.
Dar, susține el, demonstrația care demontează calculele democraților este una care folosește cea mai simplă aritmetică.
Despre ”obsesia stângii” pentru miliardari
Teoria lui Riedl este că stânga radicală americană are o obsesie pentru miliardari și își pornește demonstrația de la observarea mesajelor apărute pe această temă pe rețelele sociale și în presă.
În martie, comentatorul MSNBC Brian Williams și-a arătat aprecierea pentru un mesaj pe Twitter care cântărea averea lui Michael Bloomberg, fost candidat la alegerile primare democrate pentru președinție, și îl îndemna pe acesta să dea o parte din ea americanilor.
”Bloomberg a cheltuit 500 de milioane de dolari pe publicitate electorală. Populația SUA are 327 de milioane. Ar fi putut să dea fiecărui american un milion”, a spus Williams.
Invitata acestuia, jurnalista Mara Gay, din boardul editorial al New York Times, a completat: ”E un mod incredibil de a aborda lucrurile. E adevărat și neliniștitor”.
Dar nu este adevărat, scrie Brian Riedl. De fapt, arată acesta, este vorba despre o greșeală spectaculoasă de aritmetică. Din cele 500 de milioane de dolari cheltuite pe publicitatea electorală, Bloomberg ar fi putut da fiecărui american câte 1,52 de dolari, nu un milion.
Și chiar împărțind toată averea de 200 de miliarde a lui Jeff Bezos, cel mai bogat american, la populația SUA, tot nu ar ajunge decât 600 de dolari fiecare. Nu un milion sau trei milioane, spune economistul, care observă că, în particular, stânga este obsedată de cel mai bogat om, Jeff Bezos.
Riedl face toate aceste observații pe fondul unor critici tot mai dure venite la adresa lui Bezos din partea stângii, într-adevăr, dar și a angajaților sau foștilor angajați, care se plâng de salariile foarte mici oferite de compania acestuia, Amazon, și de condițiile nesigure de muncă în plină pandemie.
La sfârșitul lui august, protestatarii au montat o ghilotină în fața casei lui Bezos din Washington D.C.
Protesters assembled outside of @JeffBezos's DC home have constructed a guillotine. pic.twitter.com/pDFcTg81K9
— Washington Examiner (@dcexaminer) August 27, 2020
Riedl insistă însă că atacurile la adresa miliardarilor sunt bazate pe o neînțelegere a unor calcule simple.
”Este tentant să spunem că aceste afirmații sunt erori matematice întâmplătoare și nevinovate. În realitate însă, ele sunt centrale pentru felul în care socialiștii democrați văd lumea, în ideea că confiscarea averii lui Jeff Bezos și a altor miliardari ar putea finanța viitorul pe care și-l doresc. Această credință explică fixația stângii privind averea miliardarilor (cum ar fi afirmația virală dar falsă cum că miliardarii au acumulat 584 de miliarde de la debutul pandemiei)”, scrie Riedl.
Ceea ce este remarcabil e că teoria care unește toată această mișcare poate fi răsturnată cu aritmetica de clasa a treia. Miliardarii nu pot finanța socialismul.
Brian Riedl, economist al think-tank-ului conservator Manhattan Institute:
Promisiuni fără surse de finanțare
Pentru a-și susține demonstrația, Riedl oferă exemplele propunerilor de cheltuieli bugetare pentru următorii zece ani emise de vocile Partidului Democrat: 97 de trilioane de dolari pentru Bernie Sanders, 40 de trilioane pentru Elizabeth Warren și Kamala Harris și 11 trilioane pentru Joe Biden.
Alexandria Ocasio-Cortez, spune Riedl, ar cheltui și ea în jur de 50-100 de trilioane doar pentru Noua Inițiativă Verde, care vizează protejarea mediului.
Asta în condițiile în care Washingtonul se confruntă deja cu un deficit bugetar uriaș.
”Propun acești politicieni dublarea sau triplarea valorii taxelor? Nu fiți ridicoli. Discursurile lor se concentrează pe jefuirea miliardarilor”, scrie Riedl, care simplifică foarte mult mesajele stângii.
Economistul oferă și un calcul, care presupune adunarea întregii averi a celor 800 de miliardari ai SUA. În context, rezultatul nu este impresionant, crede el: 3,4 trilioane de dolari.
”Confiscarea fiecărui bănuț ar permite o plată unică de 10.000 de dolari pentru fiecare cetățean sau ar finanța ”Medicare pentru toți” (propunerea ce vizează asigurări de sănătate pentru toți americanii) timp de un an”, spune Riedl.
Nici alte metode nu merg, spune autorul. Taxarea cu 100% a veniturilor peste un milion de dolari ar aduna 11 trilioane de dolari pe o perioadă de zece ani. Și oricum, cel mai probabil, miliardarii ar găsi o soluție pentru a evita această taxare – mutarea în străinătate spre exemplu.
Pe scurt, confiscarea fiecărui dolar al miliardarilor și fiecare dolar care depășește o avere de un milion nu ar reuși să echilibreze nici măcar bugetul pe termen lung, cu atât mai puțin ar finanța socialismul.
Brian Riedl, economist al think-tank-ului conservator Manhattan Institute:
Înapoi la realitate
Dar confiscările de avere sunt fanteziste. Propunerile de taxe ale democraților sunt evident mult mai blânde.
Sanders ar vrea spre exemplu o taxă pe avere de 8%, iar aceasta ar strânge 2,3 trilioane de dolari timp de zece ani. Alte propuneri de-ale lui ar mai aduna 1 sau 2 trilioane de dolari de la familiile bogate, spune Riedl.
Alexandria Ocasio-Cortez propune instituirea unei taxe de 70% pe veniturile mai mari de 10 milioane de dolari. Asta ar strânge doar 200 de miliarde în următorii zece ani, deoarece salariile nu reprezintă o parte importantă din veniturile miliardarilor.
Impozitele pe profit, care vizează companiile, sunt o altă țintă a liberalilor, observă Riedl.
Propunerea lui Joe Biden de a strânge 2,1 trilioane de dolari din creșterea acestui impozit ar face mai mult decât să anuleze reducerile de impozite pe profit care au totalizat 330 de miliarde de dolari, în pachetul fiscal din 2017, al Administrației Trump.
Acești bani ar finanța doar o mică parte din cei 11 de trilioane pe care Biden intenționează să îi cheltuiască.
Chiar dacă adunăm toate aceste propuneri – impunerea celui mai mare impozit pe avere, a celui mai mare impozit pe venit și creșterea impozitului pe profit la nivelul dorit de Biden atunci vom obține în jur de 6 trilioane de dolari în următorii zece ani, iar asta în cel mai optimist scenariu, în care nu există efecte economice negative, scrie Riedl.
Dar banii aceștia nu ar acoperi nici jumătate din deficitul bugetar de bază pentru următorul deceniu, cu atât mai puțin ar reuși să finanțeze un dezmăț socialist al cheltuielilor, spune economistul.
O problemă de aritmetică
Problema este dimensiunea, spune Riedl.
Evident, admite el, putem discuta despre posibilitatea ca bogătașii să plătească impozite mai mari pentru a finanța reducerea deficitului sau noile cheltuieli prognozate. Dar aceste propuneri nu par să facă vreo distincție între programe cu costuri anuale de 30 de miliarde sau de 3 trilioane.
Când Alexandria Ocassio-Cortez a spus la CNN că orice țară care își permite războaiele recente (100 de miliarde anual) își poate permite Medicare pentru Toți (3 triloane anual), clipul video a primit 170.000 de like-uri pe Twitter, observă malițios economistul.
Tot el observă că taxarea bogaților nu este singura sursă de economii vizată de politicienii de stânga, care ar vrea și reducerea cheltuielilor cu apărarea.
Și aici, Riedl vede o problemă.
Bugetul pentru apărare a scăzut de la 4,6% din PIB, cât era acum un zece ani, la 3,2% azi, spune el. Și totuși, Robert Reich, un fost membru al cabinetului democrat, scrie că 54% din impozitele americanilor merg spre armată. În realitate, spune Riedl, este vorba de doar 15%.
Pe ideea aceasta merge și senatorul de Massachusettes Ed Markey, care spune că tăierea bugetului de 8 trilioane pentru apărare ar putea finanța cheltuielile democraților. Doar că aceste cheltuieli sunt mult mai mari: 30 de trilioane pentru Medicare și cel puțin 50 de trilioane pentru Inițiativa Verde. Toate, calcule făcute pentru zece ani.
În cele din urmă, crede Riedl, acești politicieni joacă la cacialma. Propunerea lui Bernie Sanders – Medicare pentru toți, nu este finanțată, observă economistul, care spune că politicianul democrat vehiculează că ar putea strânge în jur de 16 de trilioane de dolari din impozite aplicate clasei de mijloc și afacerilor.
Nici Elizabeth Warren nu a explicat de unde ar strânge toți banii necesari pentru o astfel de propunere.
Și nici Ocasio-Cortez și El Markey nu au trecut de la stadiul de propunere la cel de proiect de lege pentru Inițiativa Verde deoarece pur și simplu ”nu există taxe pentru a acoperi un cost atât de mare, spune Riedl.
Pe scurt, scrie economistul, prânzul gratuit al socailiștilor este un miraj. Europa își finanțează guvernele mari cu impozite pe salarii și cu TVA și doar așa ar putea să o facă și SUA.
”Ideea că taxarea a 800 de bogătași ar putea finanța beneficii de trilioane de dolari pentru cei 330 de milioane de americani este absurdă. Poate că Washingtonul ar trebui să finanțeze mai degrabă un program de distribuire a calculatoarelor către alegători și politicieni”, scrie Riedl.