Una dintre tradițiile dumincii Floriilor este ca pe masă să fie și un pește, de obicei, scrumbie și știucă pentru locuitorii orașelor aflate pe cursul Dunării, specii pentru care nu este prohibiție în această perioadă. Numai că aceștia au ajuns să cumpere pește oceanic din supermarket, conform unui studiu realizat de o firmă din Galați. Spre exemplu, în 2014, “importurile de pește și produse de pește de pe piața locală au ajuns la 280.000 de euro, iar cifra de export de-abia a ajuns la 9.000 de euro”, a rezumat Dan Răzvan, administratorul societății care s-a ocupat de acest studiu.
Oferta restrânsă este explicată de numărul tot mai mic de pescari profesioniști, cei care își pot vinde marfa, din această zonă.
“La mijlocul secolului trecut erau câteva mii de pescari doar în Galați”, se mai precizează în studiul amintit. Acum sunt sub o mie pe tot cursul românesc al fluviului.
Jean Mirică, președintele unei asociații de pescari din zona Galați-Brăila, are puțin peste o sută de membri. În opinia acestuia, două ar fi explicaţiile numărului foarte mic de pescari profesionişti.
“Este vorba de natura acestei ocupaţii, cei care se hrănesc din pescuit nu pot să-şi obţină o cartea de muncă şi în al doilea rând cantitatea relativ mică de peşte pe care o pot scoate din apă”, a punctat acesta. Conform legislaţiei o barcă are voie să scoată din apă doar undeva la 60 de kilograme de peşte anual, care se împarte la numărul de pescari din acea barcă.
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro