Sudul și vestul țării se află astăzi sub cod portocaliu de caniculă, potrivit ANM. „În Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și în sudul Moldovei valul de căldură va persista, iar canicula se va intensifica”, au anunțat meteorologii.

România se află luni, 17 iulie, sub cod portocaliu și galben de caniculă Foto: Administrația Națională de Meteorologie

Temperaturile maxime anunțate sunt „în general de 37 – 39 de grade”, iar disconfortul termic va fi accentuat, în timp indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile minime se vor situa între 18 și 24 de grade.

Valul de căldură și disconfortul termic vor persista marți,18 iulie, în regiunile vestice, sudice și sud-estice, iar miercuri și joi, 19 și 20 iulie, în cele din jumătatea sudică a teritoriului.

Noile avertizări meteo vin după un weekend cu temperaturi foarte ridicate nu doar în România, ci și în restul Europei, unde au mai multe țări au emis cod roșu de caniculă.

O nouă alertă meteo: ploi torențiale în 11 județe

Pe lângă avertizare de caniculă, meteorologii au anunțat și că în anumite zone vor fi vijelii. Este vorba despre o alertă cod galben, valabilă în nord-vestul țării, care intră în vigoare pe 17 iulie, la ora 15.00 și este valabilă până pe 18 iulie, ora 6.00.

Potrivit ANM, în această perioadă, „vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h), vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial”

Zonele aflate sub cod galben de ploi, începând din 17 iulie, ora 15.00, până pe 18 iulie, ora 6.00

„Astfel de fenomene vor fi în a doua parte a nopții de luni spre marți și în sud-estul Transilvaniei, Moldova și în zona deluroasă din sud, dar pe arii mai restrânse”, precizează ANM.

Caniculă și mâine, în sudul țării

Totodată, în prognoza meteo actualizată, ANM anunță că valul de căldură va persista și marți, 18 iulie. „Marți în Oltenia și în cea mai mare parte a Munteniei valul de căldură va persista și va fi caniculă”, anunță ANM.

Alertele meteo de caniculă valabile pe 18 iulie

„Se vor înregistra temperaturi maxime în general de 38-39 de grade, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, precizează ANM.

Cum va fi vremea la București

În intervalul 17-19 iulie, continuă valul de căldură și canicula, disconfortul termic se va menține accentuat, iar indicele temperatură umezeală va continua să depășească pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime vor fi de 37-39 de grade, iar cele minime de 19-22 de grade. Cerul va fi senin, dar în seara zilei de marți, 18 iulie, sunt șanse de ploi, descărcări electrice și intensificări ale vântului.

Citește și: Anul 2023, „poate cel mai cald înregistrat vreodată”. Specialiștii trag un semnal de alarmă că „pășim pe un teritoriu necunoscut”

Urmărește-ne pe Google News