Cauza potopului de pe litoral a fost explicată, sâmbătă, de meteorologul ANM Mihai Timu pentru TVR Info.

„Vorbim de un ciclon care s-a generat în ultimele două zile în zona Mării Negre, susținut în altitudine de o pătrundere mai rece și el a rămas blocat aici. Și așa cum se întâmplă în situațiile acestea, când apar, produc cantități de apă foarte mari, pentru că practic, acel ciclon ia toată umezeala, o ridică de deasupra mării și o aduce în zonele limitrofe, așa s-a întâmplat și în noaptea care a trecut”, a precizat Mihai Timu.

„Este în vigoare un cod galben pentru zona litorală a Tulcei și zona continentală a Dobrogei, ne mai așteptăm să se mai strângă 25 – 40 de litri de apă/metru pătrat și din nou cod portocaliu până mâine dimineață pentru zona litorală a județului Constanța. Vor mai fi perioade cu ploi, se mai pot strânge cantități de până la 50-60 de litri/mp”, a continuat Mihai Timu.

Meteorologul a transmis că, în următoarele zile, va urma o ameliorare a vremii pe litoralul românesc, după ce ciclonul „va migra către Grecia și Turcia”.

În urma ploilor puternice, mașinile au fost luate de ape și s-au înregistrat inundații în mai multe stațiuni. Cele mai afectate: Venus și Vama Veche.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis un nou cod portocaliu de furtuni, valabil de azi de la ora 10.00 şi până duminică, ora 10.00, care vizează zona litorală a județului Constanța.

Urmărește-ne pe Google News