Până acum câțiva ani, acest fenomen era cunoscut popular sub numele de „picătură rece”. Meteorologii folosesc acum termenul DANA.
Fenomenul este simplu, spune José Ángel Núñez, șeful departamentului de climatologie al Agenției Meteorologice de Stat (Aemet) din Valencia. Curentul de aer polar s-a deplasat spre sud, cu temperaturi la 5.500 de metri altitudine de minus 22 sau minus 23 de grade.
Este vorba despre un aer foarte rece. Acesta se ondulează, iar o parte din el rămâne izolat în atmosferă. Al doilea element pentru a se produce precipitații puternice în sud-estul Spaniei este un curent de vânt umed și cald dinspre est, ceea ce se întâmplă zilele acestea.
🚨🚨🇪🇸🇪🇸
Flood Destruction in Spain
Pray for Spain 🙏 🙏#DANA #Chiva #Valencia #Storm #Spain #Floods #Flooding #SpainFloods #Inundación #InundacionesEnEspaña #España pic.twitter.com/JJGJAiFrFM
— World Crisis Tracker (@WorldCrisi19621) October 30, 2024
Combinația dintre masa de aer rece și aerul cald provoacă o instabilitate atmosferică accentuată.
Agenția de Stat de Meteorologie din Valencia subliniază că s-a produs și o concentrație de aer cald și umed la nivelurile joase, care este unul dintre ingredientele frecvente în aceste situații de ploi intense și extinse.
„Diferența de temperaturi dintre vântul dinspre est și masa de aer rece provoacă fenomenul convectiv cu ploi intense”, a spus Juanjo Villena, meteorolog la Meteored.
De asemenea, un alt element important este temperatura mării, care favorizează formarea unei mase de aer cald, ce se ciocnește cu aerul rece.
Temperatura Mării Mediterane este, în prezent, de 21 de grade, cu un grad și jumătate mai ridicată decât normalul pentru această perioadă din an. José Ángel Núñez explică faptul că marea influențează și ea situația meteorologică.
Nu sunt singurele elemente care favorizează precipitațiile puternice din aceste zile. Un factor care contribuie este relieful. Núñez explică faptul că, deși precipitațiile sunt generalizate, „curentul de vânt în straturile joase focalizează precipitațiile mai intense pe lanțurile muntoase din interior și prelitoral, unde se produc ascensiuni forțate pe măsură ce aerul urcă munții”.
Vântul dinspre est, care lovește munții, favorizează ridicarea aerului, care se întâlnește cu masa rece și generează precipitații intense.