Uraganul Milton s-a intensificat rapid, atingând nivelul maxim pe scara Saffir-Simpson, în timp ce își deschide drumul spre Coasta Golfului SUA. Scara Saffir-Simpson se folosește pentru clasificarea intensității cicloanelor tropicale, numite uragane, care se formează în emisfera vestică.

John Morales este cunoscut pentru obiectivitatea și calmul său. Furnizează rapoarte meteo de mai bine de 40 de ani.. Dar pe 7 octombrie, pe măsură ce uraganul Milton s-a deplasat peste apele fierbinți din Golful Mexic, totul s-a schimbat.

În intervenția sa pentru NBC6, s-a oprit vizibil surprins când a citit că „sistemul a pierdut 50 de milibari de presiune în zece ore”.

Era vizibil marcat, vocea i-a tremurat și a izbucnit în lacrimi. „Este un uragan incredibil. Este oribil”, a apucat să spună meteorologul, care, ulterior, și-a cerut scuze pentru reacția sa.

„Vântul susținut va bate cu 160 mile pe oră (n.r. – 257 km/ h). Tocmai câștigă putere în Golful Mexic, unde apele sunt atât de de fierbinți. Ce provoacă asta? Încălzirea globală și schimbările climatice conduc la acest lucru și devin o amenințare din ce în ce mai mare”, a mai spus prezentatorul.

„Sincer, am fost zguduit”

Morales a comentat, mai târziu, și pe X, spunând că „vremea extremă determinată de încălzirea globală m-a schimbat. Sincer, am fost zguduit”.

Considerat „extrem de periculos”, uraganul Milton urmează să treacă luni pe lângă Peninsula Yucatan din Mexic, înainte să atingă uscatul cel mai târziu miercuri în statul american Florida, deja afectat de trecerea distrugătorului uragan Helene, la sfârșitul lunii trecute.

Guvernatorul Ron DeSantis a extins starea de urgență pe care o decretase la 51 de comitate dintre cele 67 din Florida, al treilea stat ca populaţie din Statele Unite.

Iar președintele Joe Biden i-a îndemnat „pe toți locuitorii din Florida să îi asculte pe oficialii locali și să se pregătească în consecință”.

Urmărește-ne pe Google News