Alimentația nesănătoasă afectează viața oamenilor, reducându-le speranța de viață, a spus el.

„Mărirea taliei noastre reprezintă, de asemenea, o povară semnificativă pentru serviciul nostru de sănătate”, a scris Streeting într-un articol de opinie pentru The Telegraph.

Acesta crede că medicamentele injectabile pentru pierderea în greutate, cum ar fi Wegovy de la Novo Nordisk și Mounjaro de la Lilly, ar putea „schimba viața” persoanelor care le folosesc.

Totodată, ar putea reduce cele 11 miliarde de lire sterline pe care serviciul național de sănătate al țării le cheltuie în fiecare an pentru obezitate, care este chiar mai costisitoare decât fumatul.  

„Beneficiile pe termen lung ale acestor medicamente ar putea fi monumentale în abordarea noastră de combatere a obezității”, a scris el.

„Pentru mulți oameni, aceste injecții pentru pierderea în greutate le vor schimba viața, îi vor ajuta să se întoarcă la muncă și vor ușura solicitările asupra NHS-ului nostru”.

Tratament de ultimă oră împotriva obezității

Sugestia lui Streeting vine la o zi după ce guvernul britanic a anunțat o investiție de 279 de milioane de lire sterline din partea Lilly, cea mai mare companie farmaceutică din lume și principalul rival al producătorului Wegovy și Ozempic Novo Nordisk pe piața medicamentelor pentru obezitate.

Piaţa de astfel de medicamente este una uriaşă. Vânzările Lilly în 2023 pentru Mounjaro au fost de 5 miliarde de dolari.

Streeting a declarat că această colaborare va include „explorarea de noi modalități de furnizare a serviciilor de sănătate și de îngrijire pentru persoanele care trăiesc cu obezitate și un studiu real de cinci ani al unui tratament de ultimă oră împotriva obezității”.

Studiul efectuat de Lilly și Health Innovation Manchester va analiza dacă utilizarea medicamentelor pentru obezitate și diabet produse de companie are un impact asupra „calității vieții legate de sănătate” a participanților și a „schimbărilor în statutul lor de angajare și în zilele de concediu medical”.

Anul trecut, Observer a raportat că Novo Nordisk a făcut lobby pe lângă guvernul conservator de atunci, sugerând că ar putea face profilul persoanelor care solicită ajutoare de stat și să le administreze injecții pentru pierderea în greutate.

Se estimează că în acest an, peste un milion de britanici obezi vor primi ca tratament astfel de injecţii care conţin semaglutidă, o substanţă ce reglează nivelul zahărului din sânge dar şi apetitul.

Dar această abordare ridică, de asemenea, întrebări etice, cum ar fi: „Unor persoane cu obezitate ar trebui să li se ofere tratament în detrimentul altora?”

„Există considerații serioase de etică, financiare și de eficacitate cu o astfel de abordare”, a spus specialistul în obezitate Dolly van Tulleken, cercetător la Universitatea din Cambridge.

Van Tulleken a susținut că persoanele care sunt eligibile ar trebui să poată primi tratamentul, dar a avertizat că acesta trebuie să fie cuplat cu măsuri pentru a ușura alegerile alimentare sănătoase.

„Poți să tratezi oamenii cât îți dorești, dar dacă îi punem înapoi în condițiile care i-au îmbolnăvit. Este deosebit de important să oprim asta!”

Urmărește-ne pe Google News