Întrebări pe marginea lecturii
Un moment important este atunci când citiţi împreună cu copilul vostru. Este indicat să manifestaţi interes faţă de ideile şi opiniile lui făcând uneori pauze pentru a-i pune câte o întrebare deschisă. De exemplu: „Cu care dintre personaje ţi-ai dori cel mai mult să te întâlneşti?” sau „Dacă ai putea pătrunde în această carte pentru o zi, cine ţi-ar plăcea să fii?”. Trebuie doar să aveţi grijă să nu transformaţi discuţia într-un test, pentru că micuţul îşi va da seama imediat de acest lucru.
Jocul norilor
Un joc foarte creativ pentru copilul tău este acela în care îl provoci să vadă cât mai multe forme in nori. Acesta îl ajută pe copil să-şi dezvolte unele aspecte legate de imaginaţie. De exemplu, dacă a văzut un animal, puteţi să-l întrebaţi cum se numeşte, de unde vine, dacă are prieteni, ce are de gând să facă etc. Şi aşa se nasc nişte poveşti deosebite.
Când arta e abstractă
Puneţi pe copilul vostru să deseneze o imagine care să reprezinte un substantiv abstract, ceva de genul „fericire”, „dragoste”, „prietenie” sau „curiozitate”. Iar pentru a fi şi mai interesant, părintele poate să scrie aceste cuvinte pe bucăţele de hârtie şi să-l pună pe cel mic să le extragă dintr-o pălărie. Sau o altă activitate ar fi să audiaţi diferite genuri de muzică şi să-l îndemnaţi pe copil să deseneze ceea ce-i sugerează muzica respectiva.
Să ne imaginam că….
O altă provocare pentru inteligenţa copilului este aceea ca, în timp ce citiţi o poveste, să vă puneti unul altuia, pe rând, probleme de genul „Imaginează-ţi că X nu a făcut asta, dar a făcut în schimb…” sau „Imaginează-ţi că Y nu ar fi existat”. Este o modalitate interesantă prin care copilul tău îşi va crea propriile poveşti, cu înlănţuiri de evenimente inventate chiar de el.
Mai multe moduri de desfăşurare
„Cîte sfarşituri diferite pentru o anumită poveste puteţi imagina voi şi copilul vostru?” sau „În câte moduri se poate desfăşura actiunea sau în câte moduri se poate termina povestea?” sunt metode eficiente pentru a stimula imaginaţia şi creativitatea copilului tău. Desfăşuraţi întotdeauna aceste activităţi împreună, este mult mai distractiv pentru copil şi îi dovedeşte faptul că imaginaţia este ceva minunat în viaţa unui om, conform sfaturilor de la prokid.ro.

 
 

Urmărește-ne pe Google News