Metrorex, companie deținută de stat prin Ministerul Transporturilor, dă vina pe Primăria Sectorului 3 pentru faptul că nu au fost demolate spațiile din sectorul condus de Robert Negoiță.
„Dintr-un total de 325 de spații comerciale existente în stațiile de metrou înainte de începerea acțiunilor de eliberare, în acest moment mai sunt 79 de spații comerciale în stațiile de metrou de pe raza sectorului 3”, a transmis Metrorex, la solicitarea Libertatea.
Ținând cont că Metrorex depinde de răspunsul Primăriei Sectorului 3, nu putem estima când vor fi eliberate acele spații. Pentru un punct de vedere cu privire la această situație, vă recomandăm să vă adresați Primăriei Sectorului 3.
Metrorex:
Demolarea chioșcurilor de la metrou a început în aprilie 2021, iar compania a avut la acel moment nevoie de poliție și jandarmi, care au făcut scut să protejeze muncitorii aduși să dezasambleze structurile.
Anul trecut, Metrorex argumenta că, potrivit competențelor legale, primăriile de sector au atribuții în organizarea operațiunilor de evacuare a construcțiilor amplasate ilegal pe domeniul public al statului.
Ce va face cu spațiile recuperate? Compania de stat spune că „se află în analiză modalitățile de valorificare a potențialului comercial din stațiile de metrou”. Între timp, se refac finisajele și se obțin avizele lipsă.
Cum argumentează Primăria Sectorului 3
Într-un răspuns adresat Libertatea, primăria de sector arată că Metrorex a cerut în 2021 efectuarea de controale și desființarea construcțiilor ilegale.
Controale în urma cărora au fost descoperite construcții fără autorizație, construcții care nu mai respectă autorizația și altele care o respectă.
Instituția condusă de Negoiță susține că a informat Metrorex că poate să desființeze singură chioșcurile, în baza unei prevederi din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.
Conform acesteia, în cazul în care administrația locală nu desființează în termen de 15 zile construcțiile care nu au autorizație, „proprietarul sau administratorul legal al terenului aparținând domeniului public ori privat al statului va putea trece de îndată la desființarea construcțiilor executate fără autorizație de construire”.
Prin urmare, Metrorex avea posibilitatea să desființeze construcțiile nelegal executate într-un termen mai scurt decât cel necesar parcurgerii procedurilor legale pentru desființarea prin emiterea unor Dispoziții de primar.
Primăria Sectorului 3:
Adițional, instituția mai spune că, la acel moment, 24 de agenți economici au fost amendați, alte 28 de spații au fost închise sau abandonate, iar controalele au durat mai mult de 15 zile.
Miza spațiilor comerciale
Spațiile comerciale de la metrou au fost controlate anterior de către firma sindicatului, care mai departe închiria comercianților.
Primul contract între Metrorex și Sindomet Servcom – firma sindicatului – a fost semnat în 2003 și avea o durată de 5 ani. Ulterior, înțelegerea a fost prelungită de două ori.
Contractul pentru spații a expirat în anul 2018, iar un altul nu a mai fost încheiat. Un proces între firma sindicatului și compania de stat se află pe rolul Tribunalul București.
Rădoi, trimis în judecată
Ion Rădoi, liderul Unitatea – Sindicatul Liber din Metrou (USLM), a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție (DNA) în luna iulie a anului trecut, într-un dosar în care este acuzat de folosirea influenței și șantaj.
Conform DNA, firma sindicatului a refuzat să predea spațiile comerciale continuând exploatarea ilegală a acestora, rezultând venituri de 10 milioane de lei.
Procurorii susțin că acesta a fost și motivul pentru care a fost declanșată greva neanunțată de la metrou din 25 martie anul trecut.
DNA pune blocarea demolărilor pe seama intervențiilor
Libertatea a publicat în luna mai o serie de stenograme în care Ion Rădoi discută cu Mihai Nițu – vicepreședinte al Partidului București 2020, în fruntea căruia a candidat Negoiță pentru un nou mandat de primar în 2020.
Pe lângă funcția politică, Nițu era angajat Metrorex și membru al sindicatului.
Pe parcursul discuțiilor, Rădoi îi spune lui Nițu că mai mulți oameni de-ai săi vor să se înscrie în partidul lui Negoiță. Printre aceștia se număra și partenera lui Rădoi de viață și de afaceri, Claudia Minea.
Conform procurorilor DNA, intervențiile lui Rădoi au avut succes.
„Urmare a intervenției lui Rădoi Ion și a lui Minea Elena Claudia, Primăria Sector 3 București nu a dat curs și nu a oferit sprijin Metrorex SA sau Ministerului Transporturilor pentru desființarea spațiilor comerciale de la metrou, amplasate ilegal și care nu aveau nici autorizație de funcționare, aviz ISU, iar unele nici autorizații de construcție”, potrivit DNA.
„Tolontan ăsta nu se lasă deloc”
În cadrul discuțiilor interceptate de anchetatori, Mihai Nițu îl asigură pe Ion Rădoi de susținerea primarului Negoiță că în sectorul 3 nu vor fi desființate chioșcurile de la metrou.
Într-una dintre acestea, avută pe 2 iunie 2021, Rădoi i se plânge lui Niță de Libertatea, iar Niță lui Rădoi de jurnalistul Cătălin Tolontan.
„Tolontan ăsta nu se lasă deloc, pe undeva mă face să cred că a avut dreptate și primarul ăla cât de cât, de la sectorul 4 (Daniel Băluță, n.red.), că nu s-a apucat el întâmplător să-i facă plângere și toate astea”, spune Nițu, potrivit stenogramelor DNA.
Metrorex – trei guverne, trei directori
Demolarea chioșcurilor a început când la guvernare se afla coaliția PNL – USR – UDMR, iar ministru al transporturilor era Cătălin Drulă.
La acel moment, directorul general al Metrorex era Ștefan Paraschiv.
După ruperea coaliției cu USR, funcția a fost deținută câteva luni de către Laurențiu Trușcă, adus de liberali în locul lui Paraschiv.
Acum guvernul este compus din PNL, PSD și UDMR. Ministru al transporturilor este Sorin Grindeanu (PSD), care este și vicepremier.
Din ianuarie 2022, director general al Metrorex este Mariana Miclăuș.