Frăția a plătit pentru șederea Metsolei la Hôtel Le Cep, un hotel de cinci stele din orașul Beaune, într-o cameră despre care Politico a descoperit că a costat 349 de euro pe noapte, plus taxe.
Acest lucru nu este împotriva niciunui regulament intern al Parlamentului European, dar eurodeputații au până la sfârșitul lunii următoare să declare public orice călătorie, cazare sau bursă plătite de terțe părți, cum ar fi guverne sau ONG-uri, lucru pe care Metsola nu l-a făcut.
Evenimentul a avut loc pe 22 octombrie 2022, dar Metsola și-a făcut completat declarația, postată pe site-ul Parlamentului European, pe 11 ianuarie 2023, cu mult după ce termenul-limită a trecut.
De altfel, Politico a semnalat că, în plin scandal Qatargate, Roberta Metsola a declarat cu întârziere 125 de cadouri primite ca președintă a Parlamentului European.
Echipa Robertei Metsola a declarat că prin declararea cadourilor primite, aceasta a pus capăt multor ani de secretomanie din partea foștilor președinți ai Parlamentului, pentru că niciunul dintre ei nu a dezvăluit public sutele de cadouri primite de la demnitarii străini.
Metsola încearcă să repare reputația Parlamentului în plin scandal Qatargate, izbucnit luna trecută. În urma anchetei procurorilor belgieni, patru suspecți au fost reținuți, inclusiv fosta vicepreședintă a PE, europarlamentara Eva Kaili, pentru acuzații de corupție legate de operațiunea de lobby a Qatarului la Bruxelles.
Și România a fost prinsă în scandalul Qatargate, prin europarlamentarul Cristian Bușoi, șeful Comisiei de Industrie și Energie din PE, care a fost pe banii qatarezilor la o conferință în Doha în 2020 – unde a fost și Eva Kaili – și nu a declarat acest lucru. Articolele Libertatea despre implicarea lui Bușoi în scandalul din PE, la finalul acestui articol.
Întrebată de Politico într-un interviu dacă a încălcat regulile pe care toți europarlamentarii trebuie să le respecte, Metsola a spus: „În calitate de președinte al Parlamentului, nu. Dar dacă doriți să vă spun dacă de acum înainte de fiecare dată merg oriunde pentru ceva, O voi face (nr. să declar călătoria) de îndată ce considerentele privind protocolul de securitate vor trece, voi face asta.”
Metsola și purtătorul de cuvânt al Parlamentului susțin că nu este obligată de aceleași reguli ca și ceilalți membri ai Camerei cu 705 de locuri atunci când vine vorba de declararea publică a călătoriilor.
„Deși aceste lucruri nu au fost niciodată declarate în trecut de președinții Parlamentului, președintele Metsola a ales să facă acest lucru într-o mișcare fără precedent pentru a spori transparența și a conduce prin exemplul pozitiv”.
El a spus că nicio cheltuială de călătorie nu a fost plătită vreodată de o terță parte.
Printre cadourile declarate de Metsola se numără: un turn de aur de la politicianul marocan de rang înalt Naam Mayara; o rochie albă cu broderie aurie de la Fawzia Zainal, purtător de cuvânt în parlamentul din Bahrain; o eșarfă de la premierul francez Élisabeth Borne; căști wireless Sennheiser de la Bundestag-ul german; o vază de la președinția cehă a Consiliului UE; o bluză albă de la președinta Republicii Moldova, Maia Sandu; o carte despre Bruges de la rectorul Colegiului Europei, Federica Mogherini; și o farfurie decorativă de la ambasadorul Uzbekistanului în țările Benelux.
Singurul dintre cadourile înregistrate de Metsola ca fiind în valoare de peste 150 de euro este unul de la ministrul de externe al Emiratelor Arabe Unite, decris ca fiind „un scut reprezentând logo-ul Expo 2020”, un târg internațional organizat în Dubai între octombrie 2021 și martie 2022.
Citiți aici articolele despre Cristian Bușoi în scandalul Qatargate:
cobra • 20.01.2023, 17:04
A declarat 125 DINTRE cadourile primite.... cele de preț le-a ascuns! Interesanta aceasta UNIUNE de inselatori!!!!