Acest bilanț vine după ce în mai multe oraşe din Mexic au fost doborâte recorduri de căldură, precum capitala Ciudad de Mexico, (34,7 grade Celsius, la 25 mai).
Căldura a făcut victime în special în statul estic Veracruz, de-a lungul Golfului Mexic (56 de morţi), în Tabasco, Peninsula Yucatan (18 morţi) şi de trei state din nord (Tamaulipas – 17 morţi, Nuevo Leołn – 12 morţi şi San Luis Potosi – 11 morţi).
Din 17 martie, a fost înregistrat un total de 2.567 de probleme de sănătate cauzate de „temperaturi naturale extreme”, potrivit raportului săptămânal al ministerului referitor la sezonul de căldură extremă, care se preconizează că va continua până în jurul datei de 5 octombrie.
Zeci de maimuţe urlătoare au murit în păduri din Tabasco şi Chiapas, în sudul ţării, unde au fost înregistrate temperaturi de peste 40 de grade Celsius.
Ca urmare a temperaturilor ridicate şi a lipsei de precipitaţii, nivelul apei din mai multe baraje a rămas foarte scăzut, iar lacurile se aflau în proces de secare.
Situaţia s-a inversat brusc miercuri, când furtuna tropicală Alberto a adus ploi abundente şi a provocat moartea a patru persoane, după ce a atins zona de uscat în statul Nuevo Leon, în nord-estul ţării.
Ministerul Sănătăţii a avertizat că cea mai mare parte a ţării va continua să se confrunte cu temperaturi deosebit de ridicate, care ar putea depăşi 45 de grade Celsius în statul Baja California din nord-vestul ţării.
Valul de căldură mortal care a lovit Statele Unite, Mexicul şi America Centrală la sfârşitul lunii mai şi începutul lunii iunie a fost cauzat, cu o probabilitate de 35 de ori mai mare, de schimbările climatice, au estimat joi experţii reţelei de specialitate World Weather Attribution (WWA).
FOTO. Hepta
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!