Si-a riscat viata pentru a recupera cadavrul unui adolescent luat de viitura, desi acasa il asteptau fiul si sotia. Este vorba de un pompier maramuresean, care a dovedit ca spiritul de sacrificiu nu are limite.
‘Am pornit sambata spre Valea Vaserului. Nu era drum de acces, linia ferata era rupta. Ne-am catarat pe stanci si am trecut legati cu cordeline raul involburat’, povesteste plutonierul Crinu Andreica, Subunitatea de Pompieri Viseu de Sus. Dupa doua zile, pompierul a reusit, impreuna cu colegii lui, sa salveze 200 de turisti izolati pe traseu.
Apoi au pornit in alta misiune: recuperarea cadavrului unui baiat de 16 ani, smuls de viitura din mainile tatalui. ‘Nu am stat pe ganduri, mi-am facut doar datoria. Familia lui trebuia sa il inmormanteze. Colegii m-au legat cu o cordelina si am inotat prin puhoaie pentru a ajunge pe celalalt mal. Apa m-a dus 60 de metri in aval. Am scos corpul din mal, l-am legat, iar colegii l-au tras pe celalalt mal’, mai spune plutonierul.
S-a aruncat in apele involburate…
…legat cu o cordelina, a infruntat puhoaiele…
…a recuperat cadavrul baiatului de 16 ani din mal…
…si s-a intors la colegi, peste apa, cu ajutorul unei funii
Viiturile ameninta din nou
Hidrologii au prelungit, ieri, codul rosu pentru raul Prut pana astazi la ora 12.00. Judetele amenintate de viituri sunt Botosani si Iasi, pe sectorul Radauti-Trifesti-Sculeni. In acelasi interval, se instituie cod portocaliu pe cursul mijlociu al Siretului (sectorul Nicolae Balcescu) si pe Prut (sectorul aval de Sculeni), aferente judetelor Neamt, Bacau si Iasi.
Prutul si Siretul, motive de disputa intre noi, Moldova si Ucraina
Raurile comune cu tarile vecine de la nord nasc din ce in ce mai multe dispute.
Ieri, in presa a aparut o scrisoare in care se arata faptul ca Ucraina ar fi informat Romania inca de acum o saptamana in privinta inundatiilor de pe Siret si Prut. Acest lucru nu infirma insa acuzatia conform careia ucrainenii ne-au inundat prin deversarile controlate pe raurile comune.
Dupa scandalul cu ucrainenii, ieri riscam sa ne certam si cu vecinii moldoveni, care aveau probleme din cauza barajului de la lacul de acumulare de la Stanca Costesti din partea romaneasca a Prutului. Hidrologii moldoveni au cerut autoritatilor romane sa evacueze 1.000 de metri cubi pe secunda din acest lac, insa specialistii nostri sustineau ca pot evacua maximum 850 mc/s, pentru ca altfel localitatile de dupa lac ar fi fost inundate.