Romania are o noua lege privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate. De o saptamana, potrivit noilor dispozitii legale, inceteaza masurile luate impotriva persoanelor care au depasit in mod nejustificat termenele de sedere in statele pe teritoriul carora au calatorit. Acestea sunt in numar de 50.000, dintre care 7.600 au avut pasaportul retinut, dar acum il pot lua inapoi oricand. Agitatia si nebunia la Directiile de Pasapoarte au inceput.
Gheorghe Gigel Cristian este in acest moment unul dintre cei mai fericiti romani. El si-a recuperat pasaportul si se poate intoarce linistit in Germania, tara in care si-a petrecut ultimii doi ani. Desi recunoaste ca are un cui impotriva vamesilor romani, care, spune el, i-au retinut ilegal documentul, afirma ca pe viitor nu le va mai da acestora prilej de “harta”. “O sa am grija de el ca de ochii din cap”, spune el.
Sute de mii de romani viseaza acum cu ochii deschisi la momentul in care vor putea pleca din nou sa munceasca in strainatate. In toata tara mii de oameni stau la coada pentru a-si primi inapoi pasapoartele retinute pentru ca au depasit termenul legal de sedere in afara tarii. Serviciile Publice Comunitare de Eliberare si Evidenta a Pasapoartelor din intreaga tara trebuie sa elibereze circa 7.600 de pasapoarte si sa radieze din bazele de date numele persoanelor care dupa 1 august 2005 au ramas fara pasapoarte in urma depasirii termenului legal de sedere in strainatate. Lucrul cel mai important este ca a fost eliminata masura suspendarii pasaportului pentru cetatenii romani care au depasit termenul de 90 de zile de sedere in alte state. Astfel, pasapoartele cetatenilor romani care au stat in strainatate mai mult de trei luni de zile nu vor mai fi suspendate.
La sediul Directiei de Pasapoarte Bucuresti este imbulzeala mare. Ofiterii de la ghisee incearca din rasputeri sa faca fata avalansei de solicitari de toate felurile, sunt amabili si incearca sa raspunda la orice intrebare pe un ton cat se poate de linistit. Stiu ca problema pasapoartelor e cat se poate de sensibila in aceste zile, astfel ca incearca sa evite din start orice discutii inutile. Elevi, studenti, pensionari, batrani, tineri, rromi, sasi, machedoni, tot romanul vrea acum pasaport sau il vrea inapoi.
Gheorghe Gigel Cristian este unul dintre romanii fericiti. Acum cateva zile el a reusit sa-si recupereze pasaportul si spune ca se gandeste foarte serios la momentul in care se va imbarca din nou intr-o cursa spre Germania, pentru a se intoarce acolo unde si-a petrecut ultimii doi ani din viata. A plecat din tara in primavara anului 2003, s-a casatorit in Germania, dar, din motive numai de el stiute, casnicia nu a durat foarte mult, la scurt timp dupa ce a imbracat costumul de ginere fiind nevoit sa divorteze. “Asta este viata, spune el. Nu le poti avea pe toate”.
Ghinionul lui a inceput in vara anului trecut. S-a intors in tara pentru a rezolva ceva probleme de familie si nu mica i-a fost uimirea cand, spune el, vamesul i-a spus ca pasaportul ii va fi retinut.
“Eu va spun din experienta, nu din auzite. Chestia cu vamesii romani e destul de relativa, daca sunt prost dispusi in ziua in care tu intri sau iesi din tara iti fac probleme intr-un mod cu totul gratuit. Asa s-a intamplat si in cazul meu”, povesteste Cristian revoltat.
El spune ca le-a prezentat vamesilor acte emise de politia germana, documente prin care se confirma faptul ca a stat legal in toata perioada pe teritoriul nemtesc, insa lucratorii de la Nadlac nici macar nu au catadicsit sa aduca un traducator pentru a le deslusi. “Exact asa s-a intamplat, mi-au spus ca nu au translator si ca-mi vor lua pasaportul. Si mi l-au luat. Am facut contestatii, peste constestatii insa fara nici un rezultat. Acum vad ca s-au intors la 180 de grade, probabil au realizat ca s-au comis atunci multe abuzuri si au inceput sa dea oamenilor inapoi documentele”.
Este atat de fericit incat pare dispus sa uite pentru cateva secunde faptul ca era cat pe ce sa ramana fara, poate, cel mai important act al sau in acest moment. Flutura pasaportul, zambeste si se comporta ca si cum ar fi repurtat o adevarata victorie. “O sa am grija de el ca de propriii copii, ca de ochii din cap. Daca o sa ma stiu in neregula cu ceva acte, de acum inainte nu ma mai intorc in tara, raman acolo. Sau o sa bat la portile Romaniei, din nou, abia atunci cand o sa stiu ca pot intra si iesi fara nici un fel de probleme. Daca mi-l mai ia o data, m-au nenorocit”.
Nu toti romanii sunt insa in la fel de norocosi precum Cristian. De exemplu, Constantin Damian, 27 de ani, dulgher, bate de mai bine de doua saptamani, in fiecare zi, drumul pana la Directia de Pasapoarte de pe strada Nicolae Iorga. L-am intalnit chiar langa ghiseul unde se analizeaza problemele celor care au restrictii de a patrunde in spatiul european.
Rezemat cu un cot de micuta tablie a ghiseului priveste in gol si asteapta ca functionara sa vina si sa-i spuna, pentru a cata oara, ca pentru o perioada buna de timp nu are voie sa mai circule in Europa. “Eu ce vina am, frate, ca vreau sa merg sa muncesc? Altii omoara si fura si ne fac neamul de ras pe acolo pe unde sunt, iar pe mine ma tin legat de maini si de picioare. Stiu, am depasit termenul legal, dar venisem in tara tocmai ca sa rezolv problema. Am contract de semnat in Italia, ma suna oamenii la fiecare doua-trei saptamani sa ma duc sa muncesc. Ma asteapta, ca am fost baiat bun si serios, si tocmai aici sa am probleme? Tocmai acum, cand incepusera sa-mi mearga si mie apele”, spune el revoltat.
Infractorii raman in continuare pe „lista neagra”
Romanii trebuie sa stie ca nu toti cei care au ramas fara pasapoarte incepand cu vara anului trecut isi pot recupera acum documentele. Astfel, noua lege a pasapoartelor specifica faptul ca nu au fost anulate masurile de suspendare a dreptului de a folosi pasaportul impotriva persoanelor despre care exista date temeinice ca au savarsit o infractiune pentru care pedeapsa prevazuta de lege este mai mare de doi ani de inchisoare si care intentioneaza sa foloseasca pasaportul pentru a se sustrage urmaririi penale. “Aceleasi masuri raman valabile in cazul cetatenilor romani pentru care magistratul a dispus instituirea masurii interdictiei parasirii localitatii sau tarii, precum si impotriva cetatenilor romani care au fost condamnati si au de executat o pedeapsa privativa de libertate”, explica Bogdan Barbulescu, directorul Serviciului Public Comunitar.
Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!