Mohammed Ameen este unul din mulții afgani care au reușit să fugă din Afganistan pe la granița terestră cu Pakistan. El povește cu tristețe haosul instaurat în Afganistan după preluarea controlului de către talibani.

„Când talibanii au intrat în Kabul, oamenii se temeau și au fugit spre aeroport. Urmăream de la distanța, situația era haotică, era o stare generală de panică, credeau că pot păți orice. Toată lumea încerca să se îmbarce la bordul unui avion. Încercau să se cațăre pe aripile avionului. Mulți au căzut. Erau foarte speriați”, a povestit bărbatul pentru Euronews.

Afgani așteaptă la graniță pentru a reuși să treacă în Pakistan Foto:EPA-EFE/STRINGER

Pakistan cere dialog cu talibanii

Deși până în prezent nu s-a înregistrat o criză de mari proporții a refugiaților afgani, Pakistan cere sprijin comunității internaționale și amintește că a purtat, la rândul său, povara războiului de 20 de ani din Afganistan.

„Știați că Pakistan are pe propriul teritoriu peste 80.000 de victime, iar războiul a fost în statul vecin? Știați că Pakistan a pierdut 152 de miliarde de dolari din economie? Avem milioane de persoane care și-au părăsit casele. Găzduim peste 4 milioane de refugiați, în timp ce în Vest conversația este dacă primirea a încă 5 refugiați nu este prea mult”, a declarat Moeed W.Yusuf, consilier pentru securitate națională în Afganistan.

El îndeamnă Occidentul să aibă un dialog cu noua conducere talibană din Afganistan, arătând că mesajele lor publice prezintă o schimbare față de modul cum au condus țara între 1996 și 2001.

„Lumea trebuie să se implice și să vorbească cu ei. Ceea ce știm din primele mesaje ale lor ne arată clar că nu vor să se întoarcă la ce făceau în anii 90”, a completat oficialul pakistanez.

Granițele terestre au rămas singura soluție pentru afgani după plecarea americanilor și oprirea zborurilor de pe aeroportul internațional din Kabul Foto: EPA-EFE/STRINGER

„Mi-au capturat întrega familie și au ucis-o”

Cei care au fugit din Afganistan spun cu totul altă poveste. Syed Zikria, un refugiat afgan din Pakistan, povestește cum întreaga sa familie a fost ucisă pentru simplu fapt că tatăl său a lucrat pentru Ahraf Ghani, președintele Afganistanului care a fugit în momentul în care talibanii au pătruns în Kabul.

„Ei pretind că nu manifestă răzbunare față de nimeni, dar este o mare minciună. Pe timpul zilei spun asta, dar pe timpul nopții merg la casele oamenilor, îi ridică și după 2-3 zile îi ucid. Pentru că tatăl mea lucra cu Ashraf Ghani, mi-au capturat întreaga familie și au ucis-o”, a precizat bărbatul.

Agenția ONU pentru refugiați a declarat că până la jumătate de milion de afgani și-ar putea părăsi țara până la sfârșitul anului. Peste 122.000 de persoane, inclusiv aproximativ 6.000 de americani, au fost evacuați până acum cu avioanele din Kabul începând cu 14 august, cu o zi înainte ca talibanii să ocupe capitala.

Odată cu plecarea trupelor americane, zborurile de evacuare americane și cele comerciale evită aeroportul din Kabul, pentru că nu mai dispune de control al traficului aerian. Ar putea trece zile sau săptămâni până la finalizarea negocierilor dintre talibani, Qatar și Turcia cu privire la modul de gestionare al aeroportului. Astfel, mii de afgani care vor să plece din țară se îndreaptă către Pakistan, în timp ce alții încearcă să ajungă în Turkmenistan, Tadijkistan sau Uzbekistan.

Zeci de mii de afgani care au lucrat pentru guvernul SUA și au solicitat vize speciale de imigrare (SIV) și mulți alți afgani aflați în situație de risc sunt încă în țară. Departamentul de Stat a publicat duminică o declarație a aproximativ 100 de state angajate să ajute afganii să ajungă la destinații din afara țării. Cu toate acestea, niciunul dintre vecinii Afganistanului nu s-a angajat în acest ajutor umanitar.

Urmărește-ne pe Google News