Majoritatea polonezilor vor reformarea legii avortului, una dintre cele mai stricte din Europa, arată un nou sondaj dat publicității în weekend, care confirmă rezultatele altor cercetări similare din trecut.
Sondajul vine în contextul manifestațiilor masive care au avut loc în țară sâmbătă, după ce o femeie însărcinată a murit în spital.
Familia victimei, organizațiile care militează pentru drepturile femeilor și politicienii din opoziție au afirmat că de vină pentru moartea femeii este legislația strictă antiavort, dar conservatorii care susțin această lege au sugerat că problema ar fi fost malpraxisul medicilor.
Noul sondaj, efectuat vineri de United Surveys pentru Wirtualna Polska, un important site de știri din Polonia, a aflat că trei sferturi dintre persoanele chestionate vor diluarea actualei legislații antiavort.
De asemenea, 42,8% dintre respondenți ar fi de acord cu întoarcerea la situația de dinainte de octombrie 2020.
La momentul respectiv, adică acum exact un an, Tribunalul Constituțional de la Varșovia stabilea că femeile mai pot face întrerupere de sarcină doar în caz de viol sau incest sau dacă viața mamei este în pericol.
Înainte de această decizie, femeile puteau apela la întreruperea de sarcină și în cazul unor malformații ale fătului – oricum una dintre cele mai stricte legislații antiavort din UE.
Noul sondaj a mai arătat că 31,1% dintre cei chestionați vor ca avortul să fie permis la cerere. O astfel de variantă, improbabilă în acest moment, ar însemna o reformă și mai îndrăzneață, care ar aduce Polonia în rând cu cele mai multe state UE.
Doar 10,4% dintre cei chestionați au spus că nu susțin schimbarea actualei legislații, în vreme ce 5,2% au spus că ar vrea ca restricțiile să fie și mai dure, ceea ce ar putea însemna interzicerea întreruperii de sarcină și în caz de viol sau de pericol la adresa mamei.
Sondajul mai arată că schimbarea legii este dorită inclusiv de alegătorii partidului conservator Lege și Justiție, aflat la guvernare, care a susținut decizia Tribunalului Constituțional de acum un an.
Potrivit rezultatelor, 28% dintre aceștia vor întoarcerea la situația de anul trecut, în vreme ce 14% susțin varianta avortului la cerere. În jur de 17% sunt mulțumiți de actuala formă a legii, în vreme ce 14% vor ca aceasta să fie înăsprită.
„Nici una în plus”
Introducerea actualei legislații a fost întâmpinată cu proteste masive anul trecut, cele mai mari manifestații din istoria post-comunistă a Poloniei.
Noul val de proteste, care a culminat sâmbătă cu manifestații de stradă, a fost declanșat de moartea unei femei însărcinate de 30 de ani, identificată sub numele Izabela.
Avocații care reprezintă familia au declarat că decizia medicilor de a nu face o întrerupere de sarcină, care ar fi putut salva viața femeii după apariția unor complicații, a avut legătură cu legea dură antiavort.
Zeci de mii de oameni s-au adunat la Varșovia și în alte orașe sub sloganul „Nici una în plus”, purtând pancarte cu mesaje precum „Mi-e teamă să trăiesc în Polonia” sau „Indiferenţa este complicitate”.
Printre protestatari s-au aflat politicieni, inclusiv Donald Tusk, liderul celui mai mare partid de opoziție, care a afirmat că moartea Izabelei s-a produs din vina guvernului, care „s-a vândut unei secte religioase”.
Mulți politicieni conservatori au susținut că tragedia nu are nicio legătura cu legea antiavort – care permite întreruperea de sarcină în cazul în care viața mamei este în pericol – ci cu vina medicilor.
Televiziunea de stat, care a devenit o portavoce a guvernului, a acuzat opoziția că joacă un joc politic cu o moarte tragică”.
Unul dintre comentatorii postului public a explicat că „tragediile se întâmplă” și că „niciodată nu vom trăi într-o lume ideală”.
„Și inima ei bătea”
Activiştii spun că moartea Izabelei în a 22-a săptămână de sarcină, din cauza unui şoc septic, potrivit familiei, a fost un rezultat al respectivei hotărâri judecătoreşti.
Femeia a fost internată la un spital din Pszczyna (sudul Poloniei), unde medicii au decis că fătul nu poate supravieţui, deoarece prezenta anomalii grave şi pierduse tot lichidul amniotic. În ciuda acestui fapt, potrivit avocatei familiei, aceştia au refuzat să efectueze un avort cât timp fătul încă mai avea bătăi ale inimii.
Când o ecografie a arătat că fătul era mort, medicii au decis să efectueze o cezariană. Avocata familiei, Jolanta Budzowska, a declarat că inima Izabelei s-a oprit în drum spre sala de operaţie şi că aceasta a murit în ciuda eforturilor de resuscitare.
„Şi inima ei bătea”, se putea citi pe bannere şi în informaţiile împărţite de organizatorii protestului, potrivit Reuters, citată de Agerpres.
După ce cazul a ieşit la iveală în urmă cu o săptămână, procuratura regională din Katowice (sud) a deschis o anchetă, iar Ministerul Sănătăţii a ordonat un audit pentru a stabili dacă spitalul a comis neglijenţă.
Sâmbătă, site-ul de ştiri Onet.pl a publicat un interviu cu soţul unei alte femei care, potrivit acestuia, a murit în iunie în circumstanţe similare.