22 de persoane – cea mai tânără avea vârsta de doar opt ani – au murit în urma exploziei şi alte peste 200 au fost rănite atunci când un bărbat a detonat o bombă artizanală pe Manchester Arena în momentul în care numeroşi părinţi veneau să îşi preia copiii care au asistat la concertul artistei americane.
„A fost ratată o oportunitate importantă de acţiune, ce ar fi putut să prevină atacul”, a declarat preşedintele comisiei de anchetă, Sir John Saunders, în cel de-al treilea şi ultim raport al său despre acel atac cu bombă, cel mai sângeros înregistrat în Regatul Unit după atacurile sinucigaşe comise în transporturile publice din Londra în 2005.
Saunders, fost judecător la Curtea Supremă din Marea Britanie, a precizat că ancheta s-a axat pe trei lucruri: pe radicalizarea atentatorului, Salman Abedi, pe plănuirea și pregătirea atacului de către Abedi și fratele său și pe chestiunea dacă atentatul ar fi putur fi prevenit, informează BBC.
Potrivit lui Sanders, ancheta a scos la iveală faptul că serviciul de securitate MI5 este cel care a ratat oportunitatea de a preveni atentatul din 2017. Printre motivele acestui eșec se numără și incapacitatea unui ofițer din cadrul serviciului britanic de informații de a acționa rapid.
Saunders a precizat că MI5 a primit, cu câteva luni înainte de comiterea atentatului, două informații importante despre complot. Prima informație trebuia trimisă poliției antitero, iar pentru cea de-a doua, un ofițer MI5 ar fi trebuit să scrie un raport în ziua în care a evaluat-o, ceea ce nu s-a întâmplat. Raportul comisiei britanice de anchetă nu a detaliat care au fost cele două informații, din motive de securitate.
„Întârzierea furnizării raportului a dus la pierderea unei oportunități de a întreprinde o acțiune de investigație potențial importantă”, în urma căreia ar fi fost „tratată extrem de serios” întoarcerea lui Salman Abedi în Marea Britanie, a adăugat președintele comisiei de anchetă.
Precedentele rapoarte coordonate de John Sanders au ajuns la concluzia că au existat deficienţe şi erori serioase în sistemul de securitate al stadionului. El a descoperit, de asemenea, că unul dintre spectatorii ucişi ar fi supravieţuit, probabil, dacă reacţia echipelor de intervenţie nu ar fi fost atât de deficitară.
Atacul cu bombă a fost comis de Salman Abedi, un tânăr de 22 de ani, iar fratele lui mai tânăr, Hashem, a fost condamnat la 55 de ani de închisoare în 2020 pentru că l-a încurajat şi l-a ajutat.
Al treilea frate, mai mare, Ismail, a fost condamnat în iulie 2022 în absenţă, pentru că nu s-a prezentat pentru a ajuta comisia de anchetă, întrucât a fugit din Regatul Unit.
Fraţii Abedi s-au născut la Londra din părinţi libieni care au emigrat în Marea Britanie în timpul regimului lui Muammar al-Gaddafi.
Foto: EPA
seaman651 • 02.03.2023, 23:11
Asta se intampla cand politica anti-migratie ii include numai pe cei din Europa de Est, nu si pe toti ciucametii islamisti. Romanii si Bulgarii erau problema Marii Britanii.