Orașul Prato, aflat lângă Florența, ar fi trebuit să fie, potrivit opiniei multora, o posibilă poartă de intrare în țară a coronavirusului. Motivul: în jur de 10% din populația burgului medieval este de origine chineză.
S-a întâmplat exact opusul, scrie Politico. Comunitatea chineză a inspirat orașul să adopte cât mai devreme măsuri împotriva epidemiei.
În acest moment, în Prato sunt doar 470 de cazuri de infecție, mai puțin decât în orice provincie din regiunea Toscana. În plus, nici un membru al comunității chineze nu a fost infectat, potrivit oficialilor.
Cum a fost posibil?
În alertă încă din ianuarie
În ianuarie, când Italia nu confirmase încă oficial nici un caz de coronavirus, mulți dintre rezidenții chinezi din Prato au intrat în auto-izolare.
Comunitatea chineză a început să își închidă magazinele și să își țină copiii acasă, măsuri de neimaginat pentru cei mai mulți europeni, care își vedeau de treabă, ca de obicei.
Presiunea socială din sânul comunității i-a obligat pe toți rezidenții chinezi să respecte regulile de distanțare socială și de igienă.
“Oamenii au fost conștiincioși. Toată lumea a încercat să stea acasă cât mai mult posibil”, declară pentru Politico Xu Qiulin, un vechi rezident din Prato și lider al unei asociații culturale.
Exemplul oferit de comunitatea chineză i-a inspirat și pe localnicii italieni, spun oficialii orașului, care cred că localitatea a avut astfel un avans în lupta cu epidemia.
Comunitatea chineză a oferit un exemplu bun. Gravitatea virusului a fost înțeleasă în Prato probabil mai devreme decât oriunde în Italia și mulțumită exemplului lor am fost toți pregătiți.
Matteo Biffoni, primarul din Prato
Unul din șase copii în Prato are origine chineză
Chinezii au ajuns în zonă în anii 1990 și au muncit inițial pentru companiile italiene. Apoi, unii și-au făcut însă propriile ateliere, profitând de eticheta “Made in Italy”.
Numărul rezidenților de origine chineză din provinie ajunge acum undeva la 30.000, în mod oficial, dar estimările neoficiale urcă cifra spre 50.000. Cam unul din șase copii din Prato are origine chineză.
Există tensiuni. Comunitatea a fost acuzată că nu vrea să se integreze și că face evaziune fiscală.
La începutul epidemiei, spiritele s-au inflamat în provincie, dar și în întreaga Italie, iar rezidenții chinezi au devenit ținta abuzurilor și a atacurilor verbale din partea extremei drepte.
Dar majoritatea chinezilor din Prato își au originile în Wenzhou, la peste 1.500 de kilometri de Wuhan.
“Ideea că trăim într-un oraș cu așa de mulți chinezi care au legături cu țara lor i-a făcut pe mulți oameni să se teamă. În cele din urmă, presupunerile
s-au dovedit eronate. Virusul a sosit aici din Lombardia”, spune Lorenzo Rocchi, un politician local al Partidului Democrat.
Ce măsuri a luat comunitatea chineză
Mulți dintre chinezii din Prato s-au întors în orașul italian din țara-mamă după ce au sărbătorit venirea noului an. Au intrat direct în două săptămâni de carantină.
A urmat o disciplină inspirată de măsurile foarte dure din China. Comunitatea a folosit aplicația de mesagerie WeChat pentru a circula numele celor care au sosit din China, adresele lor și datele la care au ajuns în Italia.
Vecinii s-au implicat pentru a face cumpărături pentru cei blocați în case, care în același timp erau sunați constant de un om căruia îi comunicau ce temperatură au în ziua respectivă.
Am instituit o versiune locală a carantinei stricte impuse în China.
Marco Wong, un consilier local din Prato
Ceilalți locuitori din Prato au observat că chinezii iau epidemia în serios, admite primarul orașului.
“Rezultatul a fost că Prato a avut avantajul de a fi mai bine organizat și a reacționat mai rapid atunci când a ajuns virusul”, explică Matteo Biffoni, edilul orașului.