Împlinirea a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române este marcată duminică în București și în ţară prin diferite manifestări. Dacă în 2020 sau în anii trecuți Mica Unire aduna românii pe străzi pentru a sărbători Unirea Principatelor Române, 2021 nu este atât de generos în privința evenimentelor, din cauza pandemiei.

De asemenea, oamenii nu se vor prinde în Hora Unirii, aşa cum se întâmpla în anii anteriori. Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Anca Dragu şi Ludovic Orban, participă, duminică, la evenimentele dedicate zilei de 24 ianuarie.

Evenimente restrânse de Ziua Unirii

Ludovic Orban va fi prezent la manifestările organizate la Focşani, care vor începe în jurul orei 12.45, iar  Anca Dragu va participa, la ora 12.30, la ceremonia desfăşurată la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, amplasată în Dealul Patriarhiei Române din Bucureşti, unde va depune o coroană de flori, scrie G4Media.

Aici vor fi prezenți și ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, precum şi şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu.

Totodată, Ministerul Apărării Naţionale va organiza, în garnizoanele în care există monumente dedicate Unirii Principatelor, ceremonii militare şi religioase cu ocazia sărbătoririi acestui eveniment istoric.

Slujbă specială pe Dealul Mitropoliei

De Ziua Principatelor Române, ierarhii, preoţii şi diaconii Bisericii Ortodoxe vor oficia un Te Deum în toate bisericile, iar la sfârşitul slujbei vor fi trase clopotele timp de un minut.

La Sfânta Liturghie oficiată duminică în Catedrala Patriarhală vor fi pomeniţi domnitorul Alexandru Ioan Cuza, mitropoliţii Nifon al Ţării Româneşti şi Sofronie Miclescu al Moldovei, precum şi toţi cei care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor Române.

„După Sfânta Liturghie, începând cu ora 12.00, va fi săvârşită slujba de TE DEUM ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru realizarea acestui act fundamental din istoria noastră naţională, la care Biserica Ortodoxă Română a contribuit în mod semnificativ. După oficierea slujbei de TE DEUM, va fi depusă o coroană la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza din apropierea Catedralei Patriarhale”, se arată în comunicatul transmis de BOR.

Ziua Unirii Principatelor Române

În fiecare an, la 24 ianuarie, în întreaga ţară este sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române, fiind marcat momentul unirii Moldovei cu Ţara Românească (1859) sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Acest eveniment major în istoria ţării noastre a reprezentat primul pas făcut pentru realizarea unui stat naţional unitar român.

În data de 5/17 ianuarie 1859 au fost organizate alegeri la Iași, în Moldova, iar noul domnitor a fost desemnat Alexandru Ioan Cuza. Peste o săptămână, în 12/24 ianuarie 1859, au avut loc alegeri și la București, profitând de faptul că Marile Puteri nu specificau clar că principatele române nu pot fi conduse de același domnitor, și aici a fost ales tot Alexandru Ioan Cuza. Puse în fața faptului împlinit, Marile Puteri au recunoscut într-un final unirea celor două principate.

Urmărește-ne pe Google News